Lactància materna

Pub_ICSCCÉs l’alimentació amb la llet de la mare.

Hauria de ser l’aliment exclusiu de l’infant els primers sis mesos i el principal durant el primer any. A partir dels sis o set mesos és insuficient com a aliment exclusiu, per la qual cosa s’ha d’introduir l’alimentació complementària de forma progressiva.

La llet de la mare conté un 88% d’aigua i proteïnes, hidrats de carboni, greixos, vitamines (sobretot vitamina C), minerals (calci i ferro), hormones, enzims, factors immunològics i defensius.

Per al nadó tot són avantatges: millora la digestió i l’estat metabòlic i nutritiu, augmenta la protecció immunològica, disminueix els riscos d’al·lèrgies i millor a l’evolució psíquica. Té un paper protector contra la síndrome de la mort sobtada del lactant i la diabetis mellitus tipus 1. L’alletament matern reforça les relacions afectives entre la mare i el fill, i aconsegueix que l’estabilitat emocional i el desenvolupament psicoafectiu de l’infant siguin millors. També prevé afeccions de l’adult com l’obesitat, la hipertensió i l’arteriosclerosi.

Els avantatges per a la mare també estan comprovats: facilita la involució ràpida de l’úter, redueix el risc de càncer de mama i el de càncer d’ovari premenopàusic.

En l’aspecte pràctic, cal destacar que l’alletament matern és més econòmic i no necessita cap preparació.

Per a més informació

 Fulletó / Cartell / Alletament matern a les escoles bressol i llars d’infants

 Autora: Dra. Maria Teresa Bosch,  Pediatra EAP Montserrat

 Bibliografia

M Cruz. Manual de pediatría, 2a edición. Ed. Ergon, 2008.

Pediatría en Atención Primaria, 2a edición. Ed. Masson, 2005.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Embaràs i infants i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.