La febre en nens més grans de 3 mesos

ós de peluix amb termòmetre

Imatge de Pixabay
Public Domain CC0

El període de la vida en què es tenen més episodis febrils és la infància. La febre, per tant, és la causant de  la majoria de  les consultes a urgències de pediatria.

 Però la febre no és una malaltia en si mateixa. És un mecanisme  per activar les defenses del nostre organisme. Aquest fa servir la febre per combatre una infecció que està present al cos abans que apareguin els primers símptomes de l’augment de temperatura.

  Considerem que un nen té febre si la temperatura corporal  li puja més amunt de 37,5º C (si se li pren a sota l’aixella) o de 38 ºC (si se li pren al recte).

 Si un nen té febre és aconsellable:

 • proporcionar-li un ambient tranquil i relaxat;
 • mantenir l’habitació on està ben ventilada;
 • oferir-li  de beure líquid sovint, tant si és fred com calent;
 • evitar abrigar-lo en excés;
 • evitar fer-li fregues d’alcohol o colònia.

No sempre cal tractar la febre amb un antitèrmic (un medicament per baixar la temperatura). En general, li donarem aquest medicament si la temperatura és més alta de 37,5ºC (si se li pren a sota l’aixella) o de 38 ºC (si se li pren al recte), però també caldrà fixar-se en l’estat d’ànim general de la criatura per decidir-ho. Si té ganes de jugar, si menja i beu normalment, si està content i té la pell de color normal, potser no cal donar-li cap medicament.

Administrem un antitèrmic amb l’objectiu de millorar l’estat general de l’ infant (el seu ànim i altres símptomes, com ara el mal de cap o el dolor muscular), però no amb l’objectiu de curar la malaltia.  De la mateixa manera, la desaparició de la febre pel fet d’haver pres un medicament no indica, obligatòriament, la desaparició de la causa que l’ha provocada.

 Els medicaments adequats per abaixar la febre són el paracetamol i l’ibuprofèn, i no és recomanable alternar-los, atès que aquesta combinació pot augmentar el risc d’efectes adversos.

 Els antitèrmics no sempre baixen la febre fins a límits normals de la temperatura del cos, sinó que aconsegueixen una reducció de la temperatura d’entre 1ºC i 1,5ºC.

 Hem d’anar a un servei d’urgències si apareixen els signes següents, a més de la febre:

 • taquetes a la pell de color vermell fosc o morat,
 • plor inconsolable i irritabilitat,
 • rigidesa de coll,
 • dificultat per respirar,
 • convulsions o pèrdua del coneixement,
 • vòmits i/o diarrea abundants,
 • o si el nen no orina gens o molt poc.

 Si el nen o nena té menys de tres mesos i febre, encara que siguin unes dècimes, hem de consultar un servei d’urgències.

Aquest apunt ha estat revisat pel Dr. Xavier Bruna Pérez, Pediatre de l’EAP Baix Berguedà

Documents de consulta: decàleg de la febre (AEPAP) – enfamilia_fiebre_2014(AEP)

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Embaràs i infants i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.