Botox i altres tractaments amb toxina botulínica

CC BY 4.0 Autor: CatCentral blog

CC BY 4.0
Autor: CatCentral blog

Avui dia és força comú el tractament de les arrugues amb injeccions del que vulgarment anomenem Botox. Per això, us voldríem recordar que és un tractament  farmacològic que s’ha d’administrar amb totes les garanties necessàries, com qualsevol altre medicament.

Botox® és el nom comercial d’un dels quatre medicaments que contenen toxina botulínica (TB) autoritzats per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS): Botox®, Dysport®, NeuroBloc® i Vistabel®.

 La toxina botulínica està produïda pel bacteri Clostridium botulinum. És la mateixa toxina que causa un tipus d’intoxicació alimentària perillosa per a la vida anomenada botulisme o al·lantosi. El botulisme es pot manifestar amb diferents nivells de gravetat, des de formes lleus fins a molt greus, fins a arribar a provocar la mort.

Com moltes altres toxines, la toxina botulínica en dosis molt petites s’utilitza per al tractament d’algunes malalties, en forma d’injeccions. En aquest cas, l’efecte terapèutic es deriva del fet que és una neurotoxina i actua produint un bloqueig temporal i reversible d’algunes terminacions nervioses. Com a conseqüència, causa la debilitat del múscul en el qual s’injecta. Els efectes de les injeccions perduren entre tres i quatre mesos.

Pel que fa a les seves indicacions terapèutiques, us remetem a les fitxes tècniques d’aquests productes i us en fem una enumeració molt breu:

Botox® : blefarospasme, espasme hemifacial i distonies focals associades, distonia cervical, espasticitat focal, hiperhidrosi primària d’aixella greu, algunes disfuncions vesicals i migranya crònica.

Dysport®: espasticitat del braç i de la cama en pacients que han patit un accident vascular cerebral (ictus), torticoli espasmòdica, espasme hemifacial,  blefarospasme i espasticitat associada amb la deformitat dinàmica del peu de pinya en nens amb paràlisi cerebral.

NeuroBloc®: distonia cervical.

Vistabel®: millora temporal de les línies facials en pacients adults.

Com dèiem al principi, per als tractaments estètics i per al tractament de les arrugues facials també s’utilitza la toxina botulínica. Les arrugues es produeixen quan un múscul es tensa. La toxina s’injecta al múscul a través de la pell i evita que aquest es tensi. Quan el múscul es relaxa, l’arruga és menys visible.

Aquest tipus de tractament només l’han d’administrar professionals de medicina amb la formació adequada, amb experiència i amb l’equip necessari (que inclogui equipament per a emergències).  Cal una tècnica d’administració precisa  per evitar l’aparició de reaccions adverses greus.

S’ha d’informar els pacients sobre els riscos del tractament  i han de saber que cal sol·licitar assistència mèdica si apareixen efectes secundaris. El tractament està contraindicat en l’embaràs i la lactància, en pacients que prenen anticoagulants i en els que pateixen coagulopaties.

Els pacients han d’informar prèviament el metge que els administrarà el Botox de si prenen medicaments o si tenen algun problema de salut, igual com ho farien amb qualsevol altre metge que consultessin per fer-se un tractament.

Fonts:

Inyecciones de toxina botulímica (FamilyDoctor.org) – AEMPS (Informacion sobre medicamentos de uso humano) -Toxinas (MedlinePlus)  Aplicaciones de la toxina botulímica en neurología (Revista elsevier) – Sociedad Española de Cirugía Plàstica Reparadora y Estética (SECPRE)

 

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Medicaments i tractaments i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.