Visualització de dades: com fer-la entenedora

Pictographs Today and Tomorrow (1938) by Rudolf Modley

Pictographs Today and Tomorrow (1938) by Rudolf Modley

Tot sovint el personal sanitari elabora per a congressos científics comunicacions orals i pòsters basats en projectes de recerca.

Tot sovint, també, aquests documents no aconsegueixen reflectir la qualitat original de l’estudi, ni comunicar-ne acuradament els resultats.

Mostrar visualment les dades (fer-ho de manera que ajudin a construir una opinió basada en l’evidència) no és el mateix que abocar en un gràfic o en un quadre d’ Excel un munt de xifres, per ben endreçades que estiguin.

La tasca d’analitzar les dades en brut ja l’han feta els membres del projecte de recerca. Ara, les dades que veu la persona en una comunicació o un pòster han de ser només les que li serveixin per entendre els resultats de l’estudi. I també  li haurien de permetre percebre d’un sol cop d’ull el missatge principal que se’n desprèn. Si cal, el detall de les dades de l’estudi es poden posar a disposició de l’audiència en un altre lloc.

Com es fa una correcta representació visual de dades?

Primer de tot s’ha de pensar que es tracta d’un procés més de comunicació i que se sotmet a les normes generals d’aquesta. Entre elles, cal identificar:

  • un missatge principal o clau.
  • l’audiència que l’ha de rebre.

Es tracta de mostrar les dades de manera que permetin comprendre la relació que hi ha entre, l’evolució de les variables en el temps, les tendències… i per a això és important refinar la construcció visual i escollir-ne el tipus adequat per a cada cas.

Bàsicament, una representació visual de dades hauria de donar a conèixer les dades, provocar la reflexió i permetre la comparació de dades, i no distorsionar la impressió sobre els resultats.

També hauria de ser pertinent (tenir relació directa amb el text o els elements que l’acompanyen) i no reiterativa (si s’expliquen les dades en un gràfic, no cal que s’expliquin dins el text, i al revés).

Livesontheline. Mapa Londres

Mapa de mappinglondon.co.uk, en que es veu la variació de l’esperança de vida* segons el lloc de residència de les persones, situat sobre el mapa de metro de la ciutat. (*)segons llegenda. Cliqueu sobre la imatge per anar al mapa.

Enllaços:

Teoria: Improving visualization| La visualización de datos como nueva abstracción y antisublime | Visualización de datos. Retos y mitos |Las siete reglas para hacer gráficas excelentes

Eines de visualització de dades: Drawing by numbers.org 10 sugerencias para la visualización de datos  |15 herramientas para elaborar visualizaciones gráficas

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Unitat docent i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.