Consells per evitar el restrenyiment

lego

Autor: fisserman a flickr. CC BY-NC-SA 2.0

El restrenyiment és una molèstia comuna que pot ser ocasional, de poca durada, o crònica. En general no ha de suposar un motiu greu de preocupació, però si que s’ha d’evitar perquè pot causar complicacions com ara hemorroides, fissures, hèrnies i diverticles intestinals.

Tot i que tothom és diferent i que la necessitat de defecar varia segons la persona, s’entén per restrenyiment un trànsit intestinal difícil o infreqüent, un augment de la consistència de la femta o una sensació permanent d’evacuació incompleta.

Les causes més freqüents del restrenyiment sovint es troben en els hàbits alimentaris que l’afavoreixen (és a dir, no s’ingereix una quantitat suficient d’aliments rics en fibra) i en la falta d’exercici físic. De vegades, la presa de medicaments o les alteracions hormonals poden influir en l’aparició del restrenyiment.

Consells per evitar el restrenyiment i afavorir un trànsit intestinal més fàcil i freqüent

  • Augmenteu progressivament la ingesta d’aliments rics en fibra i acompanyeu-la regularment d’una quantitat proporcional d’aigua.La fruita seca, la fruita fresca, les hortalisses, els llegums i els cereals integrals afavoreixen l’augment del volum de la matèria fecal, que estimula el moviment del còlon i facilita el trànsit cap al recte i l’anus. L’aliment ingerit triga entre sis i vuit hores a arribar al còlon, i es pot tardar entre 18 i 72 hores a expulsar els residus alimentaris. Quan aquests residus es mouen massa lentament esdevenen més durs, cosa que en fa més difícil l’expulsió.
  • Feu àpats complets per afavorir, igualment, l’augment del volum del bol fecal.
  • Preneu líquids per afavorir una consistència més tova dels excrements i facilitar-ne l’expulsió.
  • Feu exercici físic regular i eviteu el sedentarisme, per aconseguir un bon estat físic i, per tant, el funcionament més eficient possible del cos.
  • Eviteu reprimir les ganes de defecar quan en tingueu; deixeu que el vostre cos funcioni naturalment. No prengueu laxants, encara que siguin naturals. El cos ha de tenir un funcionament fluid de forma natural, però no oblideu que necessita regularitat en els horaris de menjar i de defecar per aconseguir-ho.

Aquestes pautes trigaran unes setmanes a fer-vos un efecte complet; mentre, hi ha uns senyals d’alarma que heu de tenir en compte. Consulteu amb el metge o un altre professional sanitari si us trobeu en un dels casos següents:

  • si el restrenyiment apareix de forma sobtada i es manté malgrat que seguiu els consells que us donem.
  • si observeu sang a la femta.
  • abans de prendre qualsevol remei o producte, fins i tot els que provenen de plantes.
  • si observeu canvis de pes o altres molèsties importants, com ara dolors abdominals, etc.
  • davant de qualsevol dubte que no pugueu resoldre.

Finalment, volem assenyalar que cal tenir cura d’evitar el restrenyiment especialment en les persones grans i en els nadons i infants petits, el tractament dels quals és lleugerament diferent. Podeu trobar-lo als enllaços següents:

ICS Pediatria del Penedès blog | FAROS –El restrenyiment |Infermera virtual –Eliminar |La consulta web –Consells pràctics per evitar el restrenyiment

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.