La hipotèrmia

dona_tapada_blancynegraPer sota de 35ºC de temperatura corporal parlem d’hipotèrmia. És un procés relativament poc freqüent, però que pot tenir conseqüències fatals. Per això, cal que prengueu precaucions per evitar-lo  i que reaccioneu ràpidament davant els símptomes. No oblideu que, en cas que necessiteu atenció urgent, podeu trucar al 112 o al 061.

Literalment, hipotèrmia significa “temperatura baixa”. Des d’un punt de vista clínic, és un procés poc freqüent i infradiagnosticat, però que pot tenir conseqüències fatals i que es defineix com el descens de la temperatura corporal per sota de 35ºC.

La temperatura corporal central, la del cervell i dels òrgans que hi ha a les cavitats abdominal i toràcica, es manté estable entre 36,5 ºC i 37,5ºC perquè existeix un equilibri entre la producció de calor de l’organisme i la pèrdua. La hipotèrmia es produeix quan l’organisme ja no té capacitat per combatre la pèrdua de calor a través de la pell i dels pulmons.

Davant la baixada de temperatura fora dels marges normals, l’organisme activa per si sol una resposta per regular la temperatura. Apareix sensació de fred, la pell està freda, i es desencadenen tremolors (que es poden aturar voluntàriament), que provoquen la producció de calor del cos.  En aquest punt, encara no parlem d’hipotèrmia. A mesura que la temperatura del cos va baixant més, comença a aparèixer una certa descoordinació dels moviments complexos, i una actitud “negativa” de la persona afectada.

Per sota de 35 ºC, sí que parlem d’hipotèrmia. Es manifesta amb símptomes que van des de l’aparició de tremolors generalitzats i desorientació (en els casos lleus) fins a la pèrdua de la consciència, acompanyada de baixada de tensió i pols dèbil en els casos més greus.

Les causes de la hipotèrmia són diverses. A continuació n’esmentem les més freqüents, que heu d’evitar. La hipotèrmia es pot produir si:

 • no aneu prou abrigats o porteu posada roba humida molt de temps, en circumstàncies de vent i fred (la temperatura corporal us baixarà progressivament);
 • caieu en aigües molt fredes (patireu una pèrdua de calor ràpida i sobtada);
 • no teniu aliment suficient o feu un exercici important en una situació de clima molt fred (atès que el manteniment de la temperatura de l’organisme consumeix moltes calories);
 • patiu una fallada de l’organisme, que està exposat a una baixada de temperatura, com a resposta secundària associada a un problema de salut principal (com ara, hipotiroïdisme, insuficiència renal o hepàtica, cremades extenses, infecció generalitzada, etc.).

Algunes persones tenen més possibilitats d’experimentar hipotèrmia. Vigileu especialment si:

 • es tracta d’una persona molt gran o molt jove o és un infant;
 • tenen alguna malaltia crònica, en especial amb problemes circulatoris o cardíacs;
 • pateixen malnutrició;
 • pateixen cansament intens.

És important prevenir la hipotèrmia. Podreu fer-ho seguint els consells següents.

 • Si podeu evitar-ho, no sortiu a l’exterior si les temperatures són extremadament fredes, especialment si bufa fort el vent.
 • Si porteu roba humida, traieu-vos-la al més aviat possible
 • Abrigueu-vos i porteu roba adequada per al fred, com ara barret, guants, roba i calçat impermeables, etc.
 • Eviteu els canvis bruscos de temperatura.
 • Escalfeu els aliments que ingeriu.
 • Informeu-vos dels horaris dels centres d’atenció sanitària.

Si sospiteu que una persona pateix hipotèrmia perquè té algun símptoma com ara somnolència, debilitat i pèrdua de concentració, pell pàl·lida i freda, confusió, tremolor incontrolable i freqüència cardíaca i respiratòria lentes, a continuació us descrivim les actuacions més adequades.

 • Truqueu immediatament al 112.
 • En cas que la persona estigui inconscient, examineu-li les vies respiratòries, la respiració i la circulació. Si cal, i sabeu com fer-ho, practiqueu-li una reanimació cardiopulmonar.
 • Porteu la persona afectada a un lloc que estigui a una bona temperatura ambient i abrigueu-la.
 • Si no teniu cap font de calor ambiental a prop, ajudeu la persona a escalfar-se emprant el vostre propi cos. No utilitzeu calor directa, com ara aigua calenta, coixinets elèctrics o làmpades de calor.
 • Eviteu donar-li alcohol, ja que accelera la pèrdua de temperatura corporal.

Fonts: Canal Salut Consells per a l’hivern  Medline Plus | Soteras Martínez I, et al. Hipotermia accidental. Med Clin (Barc). 2011. doi:10.1016/j.medcli.2010.04.005

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.