Sou addictes al joc?

JocDeCartes

Si el joc ha passat de ser un entreteniment a ser una necessitat prioritària, el fet que prengueu consciència que podeu patir un trastorn relacionat amb els jocs d’atzar és el primer pas perquè recupereu la llibertat i el control sobre la decisió de jugar o no.

El joc patològic, és a dir, no saludable, és un problema de salut important. Es tracta d’un trastorn de caràcter psiquiàtric en el qual intervenen factors psicològics, biològics i socials, i que sovint està associat a l’abús i la dependència de substàncies.Hi ha indicadors de risc que us poden orientar respecte a la qualitat de la relació que teniu amb els jocs d’atzar:

Aposteu  massa i amb massa freqüència, i el fet de jugar va acompanyat de pensaments que són arriscats.

No jugueu per divertir-vos, sinó que ho feu per la creença que és una forma ràpida i fàcil d’aconseguir diners, per avorriment o com a evasió dels problemes, per adormir el dolor d’una pèrdua, per venjança, per aconseguir una “fantasia”, per incapacitat d’accedir a un crèdit bancari o per recuperar les pèrdues que heu adquirit prèviament jugant.

A més, penseu que “aquest cop les coses seran diferents”,  la sort canviarà, recuperareu el que heu perdut i que ningú no ho sabrà… És l’única forma de diversió que us emociona i una forma d’aconseguir les coses que mereixeu, etc.

Teniu algunes conductes d’alt risc, com per exemple: jugar per guanyar, passar -vos del límit de diners o de temps que teníeu pensat per apostar, jugar per resoldre problemes relacionats amb els diners o per recuperar les pèrdues, jugar sol, evitar de pensar com el joc afecta la família i el vostre entorn proper, pensar freqüentment a jugar, etc.

També hi ha un test d’autoavaluació que us permetrà veure quin tipus de jugador sou i si encara jugueu només per diversió, si heu creuat la línia del joc patològic, o potser només esteu jugant en excés i la situació és reversible a curt termini.

El fet d’adquirir hàbits saludables en relació amb el joc us pot ajudar, segons la situació en què us trobeu, però si la decisió de jugar ja és incontrolable, si ja no teniu llibertat ni control sobre el joc, és el moment de demanar ajuda professional o tractament per al problema.

És important que parleu amb la família i els amics més propers d’aquesta decisió per resoldre el problema que, ara sí, ja sabeu que teniu, perquè a ells també els afecta la vostra relació patològica amb els jocs d’atzar i perquè sense la seva col·laboració, la recuperació us serà més difícil.

Podeu parlar-ne amb els professionals sanitaris del vostre centre d’atenció primària, o del centre de salut mental o d’atenció a les drogodependències. Tots ells us podran derivar, si cal, a una unitat especialitzada en joc patològic i altres addiccions comportamentals.  (enllaç a mapa)

Hi ha una línia d’ajuda telefònica les 24hores del dia, els set dies de la setmana, que atén CatSalut respon (061)

També teniu l’Associació de Jugadors Anònims d’España (que pertany a l’associació internacional Gamblers Anonymous) on podeu trobar suport i compartir les vostres experiències i la lluita contra el joc patològic.

I també teniu la possibilitat de apuntar-vos al Registre de persones que tenen prohibit l’accés a salons de joc, casinos i sales de bingo.

Podeu consultar tota la informació sobre tractaments contra l’addicció al joc i ampliar la informació d’aquest apunt al Canal Salut.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Addiccions i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.