Els equips d’atenció primària de l’ICS a Anoia, Bages, Berguedà i Osona organitzen diferents activitats per celebrar el Dia Mundial sense Tabac

Setmana sense FumUs informem que el dia 31 de maig se celebrarà el Dia Mundial sense Tabac 2015. Per sumar-se a aquesta efemèride, els equips d’atenció primària de l’ICS de la Catalunya Central  han organitzat activitats adreçades a diferents col·lectius de la població per recordar-los els efectes negatius que el consum de tabac té per a la salut.

A continuació us detallem les activitats previstes durant la Setmana sense Fum i us animem a participar-hi.

 A Anoia

L’EAP Capellades, entre altres propostes, ha organitzat trobades d’una persona exfumadora i una persona fumadora perquè conversin durant trenta minuts sobre l’experiència de la deshabituació del tabac. A més, els professionals repartiran al mercat i als CAP 1.000 globus de colors perquè la ciutadania recordi la campanya; faran una acció simbòlica envoltant el CAP, durant tota la setmana, amb una cinta retolada amb el lema “Espai lliure de fum”, i enregistraran un lipdub amb el títol “El tabac no cap al CAP”.

L’EAP Igualada Urbà ha convocat el V Concurs fotogràfic de la Setmana sense Fum 2015, adreçat als alumnes d’ESO d’Igualada. També posaran un punt d’informació al CAP.

L’EAP Santa Coloma de Queralt instal·larà una taula informativa al centre sanitari i, a més, s’hi realitzaran cooximetries als pacients fumadors que el visitin durant la setmana.

L’EAP Vilanova del Camí ha organitzat un concurs de dibuix amb el lema “Com seria el món sense tabac”, adreçat a escolars de P3 a 6è d’educació primària, i el vestíbul del CAP també acollirà un punt d’informació sobre el tabaquisme.

L’EAP Piera, s’ha volgut implicar molt activament en l’atenció i informació als fumadors i duran a terme una acció que consisteix a estar al vestíbul del CAP per torns i proposar els usuaris fumadors que “pengin” el seu hàbit de fumar, un compromís que es simbolitzarà fent-los penjar un paper amb un propòsit escrit per ells mateixos, que quedarà exposat a l’entrada del centre. A més, als fumadors que es vulguin adherir a la campanya se’ls programarà immediatament una primera visita de deshabituació amb la seva infermera.

Al Bages

L’EAP Plaça Catalunya | Manresa visitarà dos instituts per donar consells als joves i fer-los carboximetries. Aquesta mateixa prova es farà també al CAP.

L’EAP Sagrada Família | Manresa concentrarà l’activitat principal el dijous 28 i farà un dia de portes obertes al CAP amb una taula d’informació sobre el tabaquisme i la realització de  carboximetries. A més, durant tota la setmana, al CAP s’exposarà els lemes participants en un concurs adreçat a usuaris i professionals del centre amb motiu del Dia Mundial sense Tabac i es faran xerrades sobre aquest tema a les associacions de veïns de la Font dels Capellans i de la Balconada.

L’EAP Cardona ha organitzat un concurs adreçat a alumnes de l’Escola Vedruna i de l’IES Sant Ramon de Cardona que, amb el lema “La vida sense fum té més bon gust”, busca eslògans, fotos i logotips relacionats amb aquest tema. Hi participen alumnes d’ESO i de Batxillerat.

L’EAP Súria, exposa  una taula informativa a l’entrada del CAP, i es fan carboximetries al centre mateix durant tota la setmana entre les dotze del migdia i dos quarts de dues. També es farà aquesta prova als joves de l’Institut del municipi. En aquest centre educatiu es durà a terme una acció per afavorir les preguntes dels joves sobre els efectes nocius del tabac i es passarà una enquesta a algunes classes per avaluar la incidència del tabaquisme passiu.

L’EAP Navas-Balsareny instal·larà al CAP de Navàs i al CAP de Balsareny una taula informativa amb material promocional de la campanya. A més, el dijous es farà una caminada saludable, amb sortida des del CAP Navàs, i una xerrada a l’IES Sant Jordi. Divendres, la plaça de l’Ajuntament de Navàs acollirà un punt d’informació sobre el tabaquisme per atendre la ciutadania.

L’EAP de Sant Vicenç de Castellet, a més de muntar un punt informatiu al CAP, on també es realitzaran cooximetries, farà enquestes telefòniques entre la població per obtenir dades sobre hàbits de consum de tabac, dependència i motivació.

L’EAP Montserrat organitzarà diferents taules d’informació ciutadana als municipis de la seva àrea, que coincidiran amb el mercat setmanal que es fa a cada poble.

L’EAP Navarcles – Sant Fruitós – Sanpedor farà cooximetries als usuaris al CAP de Narvarcles i s’organitzarà una visita a l’Institut del municipi per realitzar aquesta prova als alumnes d’ESO.  A Santpedor i Sant Fruitós de Bages hi haurà una taula informativa als CAP durant tota la setmana, on s’atendran les consultes dels usuaris i es donarà informació sobre els riscos del tabaquisme.

L’EAP Sant Joan de Vilatorrada hi haurà un punt d’informació al CAP i es faran cooximetries el dimecres 27 a la tarda, al centre mateix i al mercat municipal.

L’EAP Sallent es donarà informació als usuaris al CAP, es farà una enquesta sobre tabaquisme al personal del centre i es repartiran xapes informatives;

L’EAP Artés, instal·larà un punt de salut amb informació al CAP i, durant tota la setmana, els professionals faran un esforç extraordinari per fer més intensiu el cribratge del consum del tabac.

L’EAP Moià – Castellterçol, es farà una exposició de material de divulgació al CAP i haurà un taulell Informatiu.

Al Berguedà

L’EAP Baix Berguedà organitzarà una taula informativa sobre els avantatges de deixar de fumar que se situarà en un espai cèntric del municipi per tal d’arribar al major nombre de persones possible. El dimarts 26 la taula es muntarà a Gironella i el dijous 28 a Puig-reig. Durant aquesta acció es realitzaran carboximetries als ciutadans, una prova molt senzilla que detecta la capacitat respiratòria mitjançant la mesura del contingut de monòxid de carboni en l’aire espirat.

L’EAP Berga, posarà cartells en diferents equipaments sanitaris de la ciutat amb informació per tal de conscienciar la població sobre el tabaquisme.

L’EAP Alt Berguedà organitzarà una activitat adreçada als joves de l’institut, on es farà una cartellera amb diferents informacions sobre el tabaquisme que estarà penjada al vestíbul del centre educatiu durant tota la setmana.

A Osona

L’EAP del Lluçanès realitzarà xerrades informatives sobre el tabaquisme i proporcionarà material informatiu sobre aquest tema als alumnes de 1r d’ESO de l’IES Castell del Quer. A més, durant la setmana es muntaran taules informatives amb material d’educació sanitària.

L’EAP Manlleu organitzarà un punt d’informació al CAP, realitzarà cooximetries a tots els usuaris que ho vulguin i  es promocionaran els tallers de deshabituació del consum de tabac. D’altra banda, se sol·licitarà formalment la senyalització de prohibició de fumar a l’espai exterior del CAP.

L’EAP Roda de Ter farà arribar consells per deixar de fumar als alumnes d’ESO de l’IES  Martí Pol. Al CAP, hi haurà punts d’informació i es realitzarà una sessió formativa destinada a professionals sanitaris. A més, durant la setmana també es duran a terme diferents activitats comunitàries, amb taules a la biblioteca i a les farmàcies del municipi que disposaran de material informatiu sobre recomanacions de salut i tractaments per deixar de fumar.

L’EAP Santa Eugènia de Berga organitzarà taules informatives als diferents consultoris i es promocionaran els tallers per deixar de fumar que  enguany ja arriben a la tretzena edició. A més, s’ha presentat un treball anomenat “Prevenció de càncer relacionat amb el tabac. Educació grupal en la deshabituació tabàquica a l’atenció primària”, que ha estat premiat per l’Associació Osona Contra el Càncer en la darrera Jornada d’Infermeria a la Uvic.

L’EAP Sant Hipòlit de Voltregà instal·larà un punt d’informació al CAP i es realitzaran cooximetries.

L’EAP Sant Quirze de Besora farà una enquesta sobre deshabituació del consum de tabac i muntarà un punt d’atenció a l’usuari al CAP.

L’EAP Tona, conjuntament amb el Punt Jove, organitzarà diferents activitats a l’IES de Tona amb l’objectiu de demostrar els efectes nocius del tabac sobre els pulmons o de repassar diversos conceptes relacionats amb el tabac a través del joc, d’una manera lúdica.

L’EAP Vall del Ges instal·larà al CAP Torelló durant tota la setmana una taula informativa amb material d’educació sanitària.

L’EAP Vic Nord promocionarà els tallers grupals  per deixar de fumar i  realitzarà cooximetries.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Activitats i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.