La malaltia de la bufetada

 

El Dr. Joan Azemar, pediatre de l’Equip d’Atenció Primària Sagrada Família | Manresa, ens parla en el seu escrit sobre l’eritema infecciós conegut popularment com a  “malaltia de la bufetada”

quintaenfermedadAquests dies és freqüent veure  infants, generalment entre cinc i quinze anys, amb  l’eritema infecciós també anomenat “cinquena malaltia” o, “malaltia de la bufetada”. Es tracta d’una malaltia infecciosa, popularment coneguda  com  ”malaltia de la bufetada” perquè els nens que la pateixen, presenten una vermellor típica a les galtes que recorda l’efecte d’una plantofada. És una afecció d’origen víric provocada pel parvovirus humà B19, virus exclusivament humà, de la qual la majoria dels nens, es recuperen ràpidament i sense complicacions.

L’eritema infecciós es dóna a tot el món i els brots  tendeixen a ocórrer al final de l’hivern i principis de la primavera. Els estudis de laboratori mostren que, malgrat que  al voltant del 50% dels adults de tot el món han passat la infecció, la majoria  no recorden haver presentat símptomes.

Com es manifesta?

Ocasionalment  pot començar amb febreta i símptomes catarrals lleus. Aquests símptomes inicials, si es presenten, remeten, i la malaltia sembla haver passat fins que apareix l’erupció al cap de pocs dies. L’erupció, símptoma fonamental i quasi únic de la malaltia, és d’un vermell intens, i comença  típicament a les galtes, i, dies després, es va estenent per la resta del cos en sentit descendent, apareixent taques vermelles  d’un color més clar en  tronc,  braços i cames. Poc a poc, l’erupció adquireix un aspecte reticular, com si fos la marca deixada per una malla. Pot trigar entre una i quatre setmanes a desaparèixer per complet i determinats estímuls com la llum solar, la calor, l’exercici, en poden reactivar l’erupció, fins la seva desaparició. En alguns casos, sobretot durant l’etapa adulta i al final de l’adolescència, un episodi  d’eritema infecciós pot anar seguit de dolor o inflamació de les articulacions, generalment de les mans, canells, genolls i turmells.

I com s’agafa?

Una persona amb eritema infecciós, és més contagiosa abans de l’aparició de l’erupció, o sigui durant el període d’incubació. El període d’incubació (el temps transcorregut entre la infecció i l’aparició dels primers símptomes) oscil·la entre quatre i vint-i-vuit dies, amb una mitjana de quinze dies. El parvovirus humà B19 es contagia fàcilment d’una persona a una altra a través dels fluids infectats procedents del nas o la boca, especialment les gotes de Flügge, gotetes de saliva que deixem anar quan parlem, tossim o esternudem.

L’erupció característica de l’eritema infecciós és una reacció del sistema immunitari que ocorre després que hagi passat la infecció. Una vegada apareix la vermellor facial no sol ser contagiós, per tant l’ infant pot anar a l’ escola; el contacte amb el virus el farà immune i, en general, no es tornarà a infectar.

Tenir uns bons hàbits higiènics, sobretot rentar-se freqüentment les mans, pot ajudar a impedir el contagi de moltes infeccions.

La infecció per parvovirus humà B19 durant l’embaràs  pot provocar problemes en el fetus, això succeeix en menys del 5% de les dones que pateixen la infecció durant aquest període, especialment en el primer trimestre. Algunes persones amb el sistema immunològic afeblit  o amb determinats trastorns de la sang, poden patir símptomes greus  en patir una infecció per parvovirus humà B19, en forma d’anèmia aguda.

Té tractament ?

En la majoria dels casos, es tracta d’una afecció tan lleu que no requereix cap tractament farmacològic; a vegades, el pediatre pot receptar algun fàrmac, si la picor és intensa. La majoria dels infants amb eritema infecciós es recuperen sense complicacions i quan apareix l’erupció i mentre està present, es troben bé i, generalment, ja han reprès les seves activitats habituals.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.