La pell i el fred


En l’escrit que tot seguit us presentem, la Dra. Mireia Esquius especialista en dermatologia, ens parla sobre com afecten les inclemències del temps a la nostra pell i quines mesures podem prendre per prevenir-ho.

Fred i pellQuan arriba el fred de l’hivern i entra en contacte amb el nostre organisme, la primera via d’entrada és a través de la pell.  La pell és el sistema barrera que ens protegeix de tot tipus d’agressions externes:  tant de les físiques com de les infeccions.

Una altra funció important de la pell és la termoreguladora. A l’hivern, per evitar el refredament dels òrgans interns,  la pell pateix una vasoconstricció (reducció del flux sanguini) generalitzada i també es produeix menys sudoració.  Així, podem veure que la pell es torna més pàl·lida i seca.

Quines conseqüències poden tenir les inclemències del temps sobre la pell?

  • Les persones que tenen el sistema circulatori compromès poden patir lesions com la livedo reticularis (coloració violeta a les extremitats). També, altres alteracions  cutànies a les parts més irritables o més perifèriques (peus, orelles, nas i mans): penellons,  acrocianosi i el fenomen de Raynaud, que dificulten les activitats diàries.
  • Acostumen a empitjorar malalties de la pell, com ara la psoriasi o la dermatitis atòpica.
  • A la pell dels infants i dels ancians apareixen més habitualment plaques seques, fissures i escames. A part del fred, també el vent, les calefaccions i els aires condicionats, així com els banys i dutxes amb aigua calenta, perjudiquen l’epidermis.
  • No podem oblidar que els raigs solars travessen els núvols i mantenen els efectes nocius que tenen a l’estiu, com l’envelliment prematur o el càncer cutani.

Per prevenir tot això, podeu prendre algunes mesures com ara:

  • Eviteu l’excés de dutxes i banys d’aigua calenta. Feu servir sabons neutres i no agressius.
  • Hidrateu la pell diàriament, sobretot la dels infants i els ancians.
  • Augmenteu la humitat ambiental de la casa o del lloc de treball.
  • Protegiu adequadament la pell i els ulls amb filtres solars. No ho oblideu, sobretot en cas d’exposició a la neu.
  • No sortiu de casa sense guants, mitjons i gorra. Podeu trobar peces especialment dissenyades per a persones amb problemes circulatoris.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Salut comunitària i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.