La sort de donar sang. Marató de Donants de Sang de Catalunya 2.0

La sort de donar sangUs informem de la tercera edició de la Marató de Donants de Sang de Catalunya 2.0 que se celebrarà del 15 al 22 de gener. Amb l’eslògan “La sort de donar sang”, la campanya vol aconseguir 7.000 donacions extra per remuntar les reserves després de les Festes de Nadal.

La campanya començarà amb una donació especial a les unitats mòbils instal·lades a plaça de Catalunya de Barcelona el 15 i 16 de gener acompanyada de diverses activitats lúdiques.

Fins al 22 també es podrà donar sang als principals hospitals i en una vuitantena de campanyes repartides per tot el territori.

Des d’avui i fins el dia de la Marató, totes les persones que vulgueu col·laborar podeu entrar al web www.donarsang.gencat.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya.

Per què l’eslògan “La sort de donar sang”?

Donació de sangDonar sang és sinònim de salut, per això ser donant és una sort. Com també és una sort per als qui necessiten sang que hi hagi milers de persones que cada any en donen. Gràcies a elles, els malalts poden rebre sang per a les operacions i tractaments.

Es calcula que una de cada cinc persones necessitarà sang o algun derivat durant la seva vida. Persones que han necessitat sang faran d’Ambaixadors 2.0 de la donació de sang i dinamitzaran l’esdeveniment a través de les xarxes socials.

Per a què es fa servir la sang?

Blood donationLa meitat de les donacions de sang s’utilitza en tractaments de malalties com el càncer o l’anèmia. Un 40% és per a intervencions quirúrgiques com trasplantaments o accidents. Els usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com les hemorràgies postpart, suposen el 3% del consum. De fet, cada any unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses.

Es calcula que cada dia hi ha una cinquantena de nens que, com el Bernat, necessita sang. Els pares del Bernat, que només té tres anys, han escrit un blog (www.elpetitbernat.com) per sensibilitzar sobre la malaltia que pateix el seu fill i que li destrueix els glòbuls vermells.

Persones que pateixen altres malalties, com la talassèmia, necessiten sang periòdicament. La talassèmia és una mutació genètica que afecta el 5% de la població, tot i que en molts casos no es desencadena. 

Activitats de sensibilització

Durant tota la setmana persones que han necessitat sang sensibilitzaran sobre la necessitat de donar sang als diferents hospitals on hi ha banc de sang. Cada dia, un col·lectiu de receptors diferent tindrà el protagonisme:

  • Dilluns 18 de gener. Malalties de la sang (talassèmia, hemofília, etc.)Sovint són poc conegudes, però afecten milers de persones. Com el Bernat, que necessita sang cada dues setmanes perquè el seu cos destrueix els glòbuls vermells. Això fa que estigui molt cansat al final del dia. Només té tres anys, però ja ha rebut sang de més de 50 persones.
  • Dimarts 19 de gener. Accidents. Un 30% de les donacions són per a persones que han tingut accidents. En aquests casos és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat.
  • Dimecres 20 de gener. Trasplantaments. Darrera d’una operació de trasplantament hi ha molts donants de sang. Són intervencions en què el pacient necessita moltes transfusions.
  • Dijous 21 de gener. Nens i nenes. Cada dia 50 infants reben sang a Catalunya: tractaments de càncer, trasplantaments de moll de l’os o operacions.
  • Divendres 22 de gener. Malalts de càncer. En molts tractaments de càncer s’han d’utilitzar plaquetes, perquè la quimioteràpia destrueix les dels malalts.  En càncers com la leucèmia, també cal transfondre glòbuls vermells. 

Una web per compartir la sang

Des del web www.donarsang.gencat.cat que us permet fer la reserva d’hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya, també podeu difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter, correu electrònic o WhatsApp.

Quan un donant reservi hora per donar sang gràcies al missatge que li ha enviat un amic, aquest donant rebrà un mail d’agraïment. Així es vol reconèixer la implicació de totes les persones que col·laboren compartint el missatge de la Marató. Per tant, tothom podrà contribuir a la recuperació de les reserves després de les Festes de Nadal.

Amb la reserva d’hora es vol evitar que ningú hagi d’esperar-se per donar sang. Tot i això, no és imprescindible reservar hora per donar sang durant la Marató.

Tots els horaris i adreces es poden consultar al web donarsang.gencat.cat.

 Fonts i més informació:

Web del Banc de Sang

Facebook del Banc de Sang

Testimonis de donants i receptors de sang

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.