Si esteu pensant a deixar de fumar, l’enhorabona!

 

Deixar de fumar 1El quart bon propòsit per a aquest any 2016 és deixar de fumar.

El fet de fumar disminueix la resistència a l’exercici físic, altera els sentits del gust i l’olfacte, provoca un envelliment prematur de la pell, i taca les dents i la pell de la cara.

Per què és tan nociu el tabac?

El tabac és una droga legal que té efectes estimulants sobre el sistema nerviós central i que comporta molts riscos per a la salut. Juntament amb l’alcohol, és la substància additiva que més es consumeix i que més problemes sanitaris genera en el nostre país.

El fum porta substàncies molt tòxiques (com la nicotina, monòxid de carboni i quitrans) i afecta tant les persones fumadores com les no fumadores exposades al fum.

Deixar de fumar és una de les decisions més importants que una persona fumadora pot prendre per millorar la seva salut i la dels qui l’envolten. Si esteu pensant a deixar-ho, us donem l’enhorabona!

No és fàcil lliurar-se del tabac. Us pot resultar difícil i implica un esforç, però no és impossible!

Claus que us poden ajudar (podeu consultar-les a la Guia d’ajuda per deixar de fumar):

1- Decidiu-vos
Reflexioneu sobre els motius personals pels quals fumeu i sobre les raons per les quals voleu deixar de fumar .

2- Prepareu-vos
Fixeu-vos una data inajornable, que serà el “dia D”: el vostre primer dia sense fumar i comuniqueu-lo al vostre entorn.

3- “Dia D”
Concentreu-vos en la idea “Avui no fumo”. Preocupeu-vos només del “dia a dia”.

La manca de nicotina pot provocar-vos un estat nerviós i de tensió. És possible que necessiteu ajuda i el suport dels vostres amics i familiars.

Us facilitem alguns consells per:

4- Manteniu-vos sense fumar
Mantenir-se sense fumar és un objectiu molt important. Estigueu alerta per no recaure-hi i centreu-vos en el que heu aconseguit fins ara. Recordeu la llista de raons per deixar de fumar, els diners que us heu estalviat i els que us estalviareu.

Demaneu visita al vostre centre de salut, on us podran assessorar sobre el procés de deixar de fumar i prescriure-us tractament farmacològic si ho consideren adequat “Programa Atenció primària sense fum“. No dubteu en demanar consulta amb professionals sanitaris que us ajudi a superar la dependència del tabac.

Fonts: Programa d’Atenció Primària Sense Fum (PAPSF), Canal Drogues, Canal Salut

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Addiccions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.