El dijous llarder… botifarra menjaré!

Dijous llarderTradicionalment, el dijous llarder  o el dijous gras és el tret de sortida a les festes de Carnaval arreu del país, tot i que actualment en nombroses poblacions la festa s’ha ampliat en el nombre de dies de celebració. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars que tenen com a protagonistes tot tipus de menjars que combinen els ous amb la carn, com són la botifarra d’ou i la truita de botifarra. A l’hora d’esmorzar, a les postres o per berenar, en els carnavals més autòctons es menja coca de llardons.

Originàriament, el dijous llarder o dijous gras, també era conegut com el “dia de la truita” o el “dia de l’ou i el porc”. Antigament, els infants anaven a les cases a fer captes d’ous per elaborar els plats típics de la jornada.

Aquest costum gastronòmic, que avui sobretot es manté en l’àmbit familiar, és una reminiscència dels grans àpats que es feien abans de la quaresma, quan era obligatòria per a tothom.

Des del punt de vista de la nutrició, els dies propers al dijous gras són els “del colesterol”, que forma part dels aliments d’origen animal, especialment dels rics en greix.

Cal recordar una vegada més que no hi ha aliments bons ni dolents, sinó quantitats i maneres òptimes o no de combinar-los en el conjunt de la dieta. La clau és un consum adequat, integrat en una dieta variada i equilibrada.

Què sabem del colesterol?

El colesterol és un element essencial per al bon funcionament de l’organisme. Els nivells de colesterol en sang provenen, en un 70%, de la formació al fetge i el 30% restant s’ingereix amb els aliments. Quan la quantitat de colesterol en sang és superior a la que l’organisme necessita, es diagnostica una hipercolesterolèmia. L’excés de colesterol es diposita a las parets arterials i, al llarg dels anys, dóna lloc a l’arteriosclerosi. Aquest fet implica que les artèries es facin més dures, rígides i estretes. Els dipòsits poden arribar , fins i tot, a impedir el pas de la sang per l’artèria.

Quins tipus hi ha?

N’hi ha de diferents tipus,  tot i que dos són molt importants:

  • El colesterol LDL (conegut com a colesterol dolent): és el responsable de transportar el colesterol des del fetge a totes les cèl·lules de l’organisme perquè l’utilitzin. En general, és el tipus de colesterol més abundant i això vol dir que com més elevat sigui, més risc hi ha de patir una malaltia cardiovascular.
  • El colesterol HDL (conegut com a colesterol bo): és el responsable de recollir el colesterol dels teixits i transportar-lo al fetge, on és eliminat a través de la bilis. Els nivells alts de colesterol HDL tenen un efecte protector i, contràriament, els nivells baixos augmenten el risc de patir una malaltia cardiovascular.

Què podeu fer per prevenir-ne l’augment?

La millor manera que podeu prevenir l’augment del colesterol és seguir les recomanacions d’estil de vida saludable, basades en una alimentació mediterrània, activitat física regular (com a mínim, 150 minuts per setmana), evitar de fumar i mantenir el pes adequat. A més, si teniu hipertensió arterial i/o diabetis, cal controlar-les.

Les recomanacions dietètiques que heu de tenir en compte per seguir una alimentació saludable del tipus mediterrània són les següents.

Reduïu el consum de:

  • carns grasses i vermelles, i els seus derivats, com embotits, patés, etc.;
  • pastisseria i rebosteria en general (ensaïmades, croissants, pastissets, pastes envasades, galetes, entre d’altres);
  • aperitius salats i fregits, com ara patates xips i similars;
  • menjars precuinats, del tipus croquetes i altres arrebossats, patates pre-fregides, lasanyes, canelons, empanades, salses, etc.;
  • postres làctiques i postres dolces, elaborades amb llet sencera, nata, mantega, margarina i altres greixos saturats o transformats (greixos hidrogenats);
  • begudes alcohòliques (vi, cervesa, o destil·lades…);
  • begudes ensucrades, com ara refrescos, sucs, etc. 

Potencieu el consum de:

  • aliments rics en fibra alimentària, com hortalisses, llegums, fruita fresca, aliments integrals, i fruites seques;
  • llet i productes làctics desnatats o semidesnatats (eviteu l’excés de formatges, en especial els grassos i curats);
  • oli d’oliva verge, tant per cuinar com per amanir;
  • fruita seca, crua o torrada, i sense sal. Un grapat d’avellanes, nous, ametlles, etc., al dia és molt recomanable;
  • peix, especialment del blau (sardina, seitó, verat, truita de riu, salmó, etc.), però també el blanc o magre. Es recomanen 2-3 racions de peix a la setmana;
  • aigua, com a beguda bàsica.
  • espècies i herbes aromàtiques en lloc de sal, sobretot si hi ha hipertensió.

 

Font: Canal Salut

 

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Alimentació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.