Controleu l’alcohol?

Alcohol-AddictionL’alcohol, que és la droga més consumida i acceptada socialment. El consum excessiu i habitual d’alcohol perjudica el fetge i el pàncrees, causa gastritis i úlceres d’estómac, desnutrició i trastorns al sistema nerviós. Pot augmentar el risc de tenir lesions, agreujar problemes físics, psíquics i socials, i pot perjudicar les relacions familiars i laborals. A més, aquest consum pot derivar a mitjà i llarg terme en dependència de l’alcohol o alcoholisme. Per evitar l’aparició de problemes associats al consum d’alcohol us recomanem en general beure’n menys i sempre per sota dels nivells considerats de risc.

Mites sobre l’alcohol:

 • El tabac i l’alcohol no són drogues: encara que siguin substàncies legals, es consideren drogues perquè actuen sobre l’organisme i us poden provocar diferents efectes negatius. Tenen la capacitat de generar tolerància i dependència.
 • Beure alcohol només els caps de setmana no comporta riscos: un consum elevat d’alcohol, tot i que sigui de forma puntual, us pot ocasionar un dany important per a la pròpia salut, com és un coma etílic, i un augment de conductes de risc: conducció sota els efectes de l’alcohol i les pràctiques sexuals sense protecció.
 • L’alcohol ajuda a entrar en calor: inicialment, el consum d’alcohol dilata els vasos sanguinis i genera certa sensació d’escalfor. Però, a la llarga, aquest efecte us pot provocar una pèrdua més ràpida del calor corporal.
 • Si he begut massa i em prenc un cafè, estaré en condicions de conduir: només el temps permetrà que el vostre cos elimini l’alcohol consumit. Un cafè us pot posar tensos, però no us mantindrà alerta ni us restaurarà els sentits afectats pel consum d’alcohol.
 • Beure alcohol ajuda a lligar: en un inici us pot donar la sensació d’eufòria i desinhibició. Això fa que perdeu la vergonya. No obstant això, com que es té una percepció distorsionada de la realitat, pot ser que feu coses que no farieu en un estat més lúcid.
 • Vomitar accelera l’eliminació d’alcohol a la sang: ni vomitar, ni refrescar-se, ni prendre cafè serveixen per eliminar l’alcohol més de pressa. Tot i que pot fer que us sentiu més desperts, no us ajudarà a eliminar l’alcohol o que milloreu les habilitats psicomotores.
 • Resistir bé l’alcohol no indica fortalesa i control: el fet de resistir els efectes de l’alcohol no significa que sigueu més forts. En canvi, pot indicar que el vostre cos està acostumat a l’alcohol i que cada vegada necessiteu més quantitat per obtenir els mateixos efectes. Això pot ser l’inici d’un procés de dependència de l’alcohol.
 • La cocaïna treu els efectes de l’alcohol: la cocaïna és una substància estimulant que pot emmascarar l’efecte depressor de l’alcohol, però en cap cas eliminar-lo o disminuir-lo.

Hi ha sistemes per saber si beveu massa. Us proposem un autotest: introduïu a la calculadora el nombre de consumicions alcohòliques que preneu cada dia de la setmana i rebreu informació orientativa i consells sobre el vostre patró de consum.

Què podeu fer per reduir el consum d’alcohol?

 • En general, procureu beure menys i, si pot ser, sempre per sota dels nivells de risc.
 • Preneu la primera copa després d’haver començat a menjar.
 • Alterneu el consum de begudes no alcohòliques.
 • Beveu a petits glops, assaborint-ho.
 • Escolliu preferentment begudes de baixa graduació.
 • Diversifiqueu el vostre lleure amb activitats que no necessàriament comportin beure: fer esport, anar al cinema, llegir, etc.
 • Eviteu anar a locals on el consum d’alcohol sigui habitual.
 • Limiteu trobades amb gent que beu molt.
 • Davant de pressions socials que us forcen a beure, dieu amb fermesa: “No, gràcies, avui ja he begut prou”.
 • Penseu, que qui més aguanta l’alcohol té més risc de patir-ne problemes associats, fins i tot la dependència.

Us recordem que si beure us porta problemes o algú del vostre entorn us diu que esteu bevent massa però no podeu prescindir de l’alcohol fàcilment, això pot ser un símptoma de dependència o addicció.

Si us resulta difícil mantenir-vos per sota dels límits de risc, és possible que necessiteu ajuda.

Consulteu al vostre metge/essa o professionals d’infermeria. El sistema sanitari de Catalunya disposa de professionals de salut als Centres d’Atenció Primària (CAP) formats per prevenir i detectar precoçment els problemes d’alcohol.

Fonts; Canal Salut, Canal Drogues

 

 

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Addiccions i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.