Els equips d’atenció primària celebren el Dia Mundial de l’Activitat Física

wanderer-455338_960_720Amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física, aquest mes d’abril se celebren activitats a diverses poblacions de la Catalunya Central. Oficialment, el Dia Mundial serà aquest dimecres, dia 6 d’abril, però les propostes es porten a terme altres dies de la setmana i del mes.

La Gerència Territorial Catalunya Central de l’Institut Català de la Salut incentiva al llarg de l’any hàbits saludables, entre els quals hi ha l’activitat física, una eina terapèutica no farmacològica d’eficàcia demostrada. Els equips d’atenció primària que hi ha a diferents municipis han estat els responsables de programar les activitats, sovint conjuntament amb ajuntaments i altres entitats locals.

Les activitats previstes per als propers dies són les següents.

EAP Igualada Urbà

L’Equip d’Atenció Primària Igualada Urbà de l’ICS organitza per a aquest divendres, dia 8 d’abril, una caminada per diferents punts de la població on el mes de gener passat van entrar en servei desfibril·ladors externs automàtics (DEA). Sortirà a les 9.15 h de davant del Centre d’Atenció Primària Anoia i tindrà una durada d’unes tres hores.

EAP Capellades

El dijous, 7 d’abril, a les 10 h, al pati del CAP Capellades es farà una classe magistral d’aeròbic per a totes les edats, amb suport musical. A dos quarts de dotze,  hi haurà un esmorzar saludable i a les 12 h es sortejaran obsequis entre els assistents.

A les 8 del vespre, al Centre Cultural La Lliga hi haurà joc interactiu, l’audiovisual Sporticap i la presentació Sporticap III.

EAP Piera

El dimecres, 6 d’abril, de 13 a 15 h, s’ha organitzat una caminada pel nucli urbà de Piera.

A les 7 de la tarda, a la Biblioteca de Piera, Mar Hernández Plana serà la protagonista d’un acte en el qual explicarà com l’esport l’ha ajudat a superar un càncer. Mar Hernández és llicenciada en belles arts, docent de la Universitat de Barcelona i ciclista amateur, d’ençà que li va tocar conviure amb un càncer de mama.

EAP Vilanova del Camí

El dia 18 d’abril, a dos quarts de 10 del matí, tindrà lloc una caminada saludable amb sortida des del CAP Vilanova del Camí.

EAP Santa Coloma de Queralt

El dimecres, 6 d’abril, a les 11 h, caminada popular i parada al camí dels Horts per promocionar el Parc Lúdic de la Salut. La sortida serà des del CAP. A les 12 h, es farà una sessió d’estiraments, ball i aperitiu saludable a la plaça Major de Santa Coloma de Queralt.

Diumenge, 24 d’abril, també hi haurà una caminada popular i una cursa de muntanya amb opció de fer circuits de 8 km o de 15 km. La sortida serà des de la plaça Major.

EAP Cardona

El Centre d’Atenció Primària Cardona ha programat una caminada popular el proper dimecres, dia 6 d’abril, per commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física.

La participació a la caminada és gratuïta i està oberta a tothom. La sortida es farà a les 10.30 h des del pati de l’Institut Sant Ramon i el recorregut —d’uns 4,5 quilometres i un desnivell màxim de 500 metres— portarà els participants cap al Portal de Graells, Cal Rovira, el camí de Coma, el Porxo de l’Oruga i, tot seguit, seguiran cap a la Torre Blanca, la Mare de la Font i la Pietat, en direcció al passeig Mossèn Joan Riba.

La caminada té també un recorregut més curt que, un cop al porxo de l’Oruga, enfilarà cap al camí de la Mare de la Font en direcció al passeig Mossèn Joan Riba. A més, les persones amb mobilitat reduïda i els infants més menuts podran participar-hi fent un recorregut més curt pel passeig Mossèn Joan Riba.

La línia d’arribada serà al mateix pati de l’Institut Sant Ramon de Cardona on els participants podran gaudir d’un esmorzar saludable. Amb aquesta iniciativa, en què col·labora l’Ajuntament de Cardona, el CAP Cardona se suma a la Jornada Mundial de Promoció de la Salut i l’Activitat Física.

Jornada de la Salut

Enguany, la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física incorpora també la Jornada de la Salut que organitzen la Fundació SHE i les escoles d’educació primària del municipi. La Jornada de la Salut començarà a les 9.30 h, a la plaça del Comte Guifré el Pelós, davant de la Biblioteca Municipal Marc de Cardona amb el “Càrdio” i els alumnes de les escoles Vedruna Carme Cardona, Patrocini i Joan de Palà.

EAP Artés

S’ha instal·lat un punt informatiu de salut sobre l’activitat física recomanable i, paral·lelament, el dia 6 d’abril es farà una caminada saludable per una ruta de corriols a la població d’Artés.

També a Calders han organitzat una caminada per al dia 6 d’abril.

EAP Súria

Han programat diverses activitats:

Dimecres 20 d’abril

Sessió de tonificació i estiraments a càrrec de la Societat Atlètica de Súria (SAS). Hora: 19 h. Lloc: plaça de la Serradora.

Divendres 22 d’abril

Sessió de zumba a càrrec de Laia Tébar. Hora: 20 h. Lloc: plaça de la Serradora.

Dilluns 25 d’abril

Caminada pel barri de Santa Maria. Itinerari adequat per a la gent gran. Hora de sortida: 15.30 h. Lloc de sortida: Parc de la Colònia.

Dimarts 26 d’abril

Caminada pel barri de Joncarets. Itinerari adequat per a la gent gran. Hora de sortida: 15.30 h. Lloc de sortida: CAP Goretti Badia.

Dimecres 27 d’abril

Caminada pel barri de Salipota. Itinerari adequat per a la gent gran. Hora de sortida: 15.30 h. Lloc de sortida: Parc que hi ha davant l’Escola Mare de Déu de Montserrat.

EAP  Sant Joan de Vilatorrada

Conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Joan s’ha organitzat  una caminada popular per realitzar en família per un dels circuits inclusius que té la localitat.

El mateix dia al matí, les referents del PAFES col·laboraran en uns cicles de caminades per a gent gran que organitzen diferents ajuntaments dins el programa de la Diputació de Barcelona  “A cent cap als cent”.

EAP Sagrada Família | Manresa

El dia 6 d’abril s’ha organitzat una caminada a Santa Maria de Comabella, de 2 h i 40 minuts.

Els dies 14, 21 i 28 d’abril, es portarà a terme un  taller a la comunitat sobre alimentació i estil de vida saludable en escolars ( de 7 a 12 anys), amb nocions bàsiques sobre l’alimentació i l’activitat física, als barris de Font de Capellans, Sagrada Família i Balconada, sota el lema “Infant actiu = Adult saludable”.

EAP Montserrat

A Castellbell i el Vilar, es farà una xerrada oberta sobre els beneficis de l’activitat física en les persones  a la Biblioteca Maria Malla el dia 6 d’abril a les 11 hores . La xerrada estarà a càrrec de la Dra M. Rosa Torres, metge de capçalera del CAP de Castellbell i el Vilar, i les Infermeres Josefina Serra i Gemma Ubach, també del CAP Castellbell i el Vilar. Posteriorment  s’iniciarà un nou grup de caminades per a persones amb patologies cròniques com MPOC, insuficiència cardíaca, deteriorament cognitiu, parkinson, els quals molts d’ells presenten dificultats per anar a caminar sols o no tenen la motivació suficient.

EAP Baix Berguedà

Puig-reig: el dia 6 d’abril es farà una caminada cap a Cal Marçal (camí del riu, caseta dels pescadors). És una ruta fàcil, d’una hora de durada, aproximadament, i es recomana portar l’esmorzar. La sortida és des del CAP Puig-Reig a les 9.30 h i la metgessa Lourdes Bonet i la infermera Sandra Català acompanyaran els participants.

Gironella: des del CAP Gironella, el dia 7 d’abril a les 9.30 h, s’iniciarà la caminada en direcció a l’església de Sant Vicenç d’Obiols situada al terme municipal d’Avià (Berguedà). La caminada té una dificultat mitjana, ja que hi ha una última pujada a l’església de nivell mitjà. Els participants aniran acompanyats per Agustí Ferrer, metge, i per Montse Casellas, infermera. Un cop arribin, esmorzaran (cal portar l’esmorzar).

Passejada en cotxets al CAP Gironella: totes les mares, pares, nenes, nens i acompanyants que vulguin passejar en família, el proper dimecres 6 d’abril es trobaran al CAP Gironella, a les 10 h del matí. Des d’allí sortiran en direcció al barri de Cal Blau per un camí de vianants d’uns 500 m, que es va habilitar aquest Nadal per unir el barri de Cal Blau amb el nucli de Gironella. Un cop a la barriada descansaran en un parc per poder esmorzar tranquil·lament abans de tornar a casa. Estaran acompanyats de la llevadora Manoli  i la infermera de pediatria Maite . El recorregut és apte per a tothom.

Cal Rosal: el dia 7 d’abril sortiran des del pont d’Orniu a la Colònia Rosal i es dirigiran, per trobar-se amb la caminada del CAP Gironella, a l’església de Sant Vicenç d’Obiols i hi esmorzaran tots junts. Aquesta caminada la dirigirà la infermera M. Dolors Camprubí. És de nivell mitjà.

EAP Berga

Berga: del 4 al 10 d’abril, s’ha organitzat l’activitat “Parcs de salut per a la gent gran”. Cal inscripció prèvia al CAP Berguedà.

Borredà: s’ha organitzat una caminada el dia 7 d’abril, d’11 a 13 h.

EAP Alt Berguedà

El dia 5 d’abril, de 4 a 6 h de la tarda, s’ha organitzat una caminada a la Pobla de Lillet.

El divendres, dia 8 d’abril, de 10 a 12.30 h, es farà la caminada Bagà-Guardiola.

EAP Vic Nord

Dijous, 7 d’abril, de dos quarts de quatre a dos quarts de cinc de la tarda, caminada amb els pacients crònics que fan activitat física a la Universitat de Vic, els usuaris del programa PAFES del CAP i els dels centres cívics de Vic.

EAP Roda de Ter

Dimecres, dia 6 d’abril, es portarà a terme una caminada planera, fàcil, per fer salut i esport. La sortida serà davant del CAP, a les 9.15 h del matí. Quan s’acabi l’activitat hi haurà un esmorzar saludable i un obsequi.

Fins al mes de juny s’organitzen més caminades amb l’Ajuntament que, a banda de servir per fer salut, afavoreixen el coneixement de l’entorn.

EAP Santa Eugènia de Berga

Divendres, 8 d’abril, l’Equip d’Atenció Primària Santa Eugènia de Berga sortirà a caminar i farà una ruta saludable a Folgueroles.

Durant tota la setmana, hi haurà un mural amb diverses pràctiques d’activitat física als centres d’atenció primària, en el qual les persones que vagin als centres podran posar un gomet en l’activitat que practiquen habitualment.

CL L’Esquirol

El dimecres, dia 6 d’abril, s’ha organitzat una caminada pensada per facilitar la participació de tothom.

EAP Tona

Es porten a terme caminades tots els dilluns de l’any i en el Taller de lleure i salut s’organitzen caminades de març a juny.

EAP Sant Hipòlit de Voltregà

Conjuntament amb l’Ajuntament, durant els mesos d’abril i de maig s’organitzen caminades saludables obertes a tothom.

EAP Manlleu 

S’han organitzat conjuntament amb l’Ajuntament, tallers esportius i lúdics amb diverses activitats.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.