Què és una urgència? Quan cal anar a urgències? S’ha d’anar al centre d’atenció primària o a l’hospital?

sanitat_responLa nostra companya Jordina Planas, infermera de l’EAP Sant Vicenç de Castellet, ens explica què es considera una urgència i ens indica quan cal utilitzar un servei d’atenció urgent d’un centre d’atenció primària (CAP) o d’un l’hospital.

Una urgència és un problema de salut que requereix atenció més o menys ràpida, depenent de la gravetat.

Hi ha urgències lleus però que són molt molestes, com un mal de queixal o mal d’orella fort, que tot i que són importants no comprometen la vida de qui les pateix.

D’altres urgències poden ser  més greus, com ara una gran dificultat per respirar, un dolor opressiu al pit, una sospita d’ictus (dificultat en la parla, comissura labial desviada…), que han de ser ateses tan ràpidament com sigui possible.

Si no esteu segurs de la gravetat de la urgència o necessiteu atenció a domicili, cal que truqueu al 061, on us orientaran i recomanaran com heu d’actuar.

Si no és estrictament necessari, no heu d’anar al servei d’urgències d’un hospital. Cal que us dirigiu al CAP durant l’horari de funcionament normal i, fora d’aquest horari, heu anar al centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) que us pertoqui (podeu consultar quin és a l’apartat “Troba el teu centre” d’aquest blog).

Per tractar petits símptomes (febre, mal de cap…) o realitzar primeres cures (contusions, talls, cremades, etc.), convé que a casa disposeu de medicaments i de material sanitari adequat per fer front als possibles accidents domèstics.

Fer un bon ús dels serveis d’urgències és indispensable per evitar els col·lapses. Hi ha molts processos poc greus que no són motius de visita urgent. Amb repòs, control de la temperatura, dieta adequada i una bona hidratació, el cos té la capacitat de resoldre’ls per si mateix. També hi ha molts remeis casolans, els remeis ensenyats per les mares i les àvies, que continuen sent molt efectius.

Cal que tingueu sempre, en un lloc visible de la casa, els telèfons més útils en cas d’urgència:

Cat Salut respon: 061

Emergències: 112

Bombers de la generalitat: 112

Mossos d’esquadra: 112

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Atenció urgent i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.