Què en sabem, de l’atenció primària?

manresa034L’Atenció Primària és el primer nivell d’accés a l’assistència sanitària. Aquesta assistència la donen un grup de professionals, que formen els equips d’atenció primària (EAP), que tenen cura de la vostra salut al llarg de tota la vida.

Aquests professionals us atenen a les consultes dels centres d’atenció primària i als consultoris locals i, si cal, al vostre domicili.

Són els professionals de medicina de família, pediatria, odontologia, infermeria, llevadoria, treball social i atenció a la ciutadania.

Entre els serveis que us ofereix l’atenció primària hi ha:

  • Diagnòstic i atenció als principals problemes de salut d’infants i adults.
  • Informació i consell sanitari
  • Activitats preventives
  • Atenció domiciliària
  • Atenció odontològica
  • Atenció a la salut sexual i reproductiva
  • Atenció comunitària: xerrades i activitats
  • Informació, tràmits i gestions derivades de l’assistència
  • Atenció urgent o continuada
  • Atenció al viatger

L’alta cobertura d’aquest nivell assistencial explica, en bona part, els bons resultats del sistema públic català. A la Catalunya Central, l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut  s’estructura en 32 EAP, que tenen perfils adaptats a les característiques de cada zona.

Actualment, a l’atenció primària es potencia, com a nucli assistencial,  la cronicitat.

Els principals motius de consulta entre els adults fan referència a malalties cròniques, com la diabetis, la malaltia renal crònica i la malaltia pulmonar obstructiva crònica. A més, des dels centres d’atenció primària s’incideix en l’autocura, la coresponsabilitat i l’autonomia de les persones afectades, a través de la intervenció en iniciatives com ara el Programa Pacient Expert Catalunya®, que ja s’ha estès a tot el territori de la Catalunya Central.

També s’incrementa la capacitat de resolució i millora de l’accés a l’atenció especialitzada, agilitzant el diagnòstic, ordenant les intervencions i articulant-ne la coordinació amb els hospitals de referència.

Així mateix, s’impulsen, juntament amb Salut Pública, accions de prevenció de malalties, promoció d’hàbits saludables i protecció de la salut en l’entorn comunitari, com ara la prevenció i el control del tabaquisme, la vacunació o la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable.

Recordeu que en els centres d’atenció primària és on podeu trobar tots els serveis d’atenció primària i d’àmbit comunitari. En els consultoris locals, que són centres de les àrees rurals, habitualment s’ofereix l’atenció sanitària bàsica.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.