Quins són els vostres drets i deures en relació amb la salut?

 dretsSempre és bo recordar quins són els drets i els vostres deures dels pacients, que són igualment importants. La celebració del Dia Europeu dels Drets dels Pacients promoguda per l’organització Active Citizenship Network (ACN), pretén conscienciar tant la ciutadania com les persones que intervenen en l’assistència sanitària de la necessitat  de respectar, garantir i millorar els drets dels pacients europeus.

A Catalunya, els drets i deures  estan recollits a la Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària. La Carta actual, aprovada pel Departament de Salut el 2015, conté prop de cent drets i deures que s’han estructurat en deu grans àmbits:

  • equitat i no-discriminació de les persones;
  • protecció i promoció de la salut i prevenció de la malaltia;
  • accés al sistema sanitari;
  • intimitat i confidencialitat;
  • autonomia i presa de decisions;
  • informació sanitària, documentació clínica i tecnologies de la informació i la comunicació;
  • qualitat i seguretat del sistema;
  • constitució genètica de la persona;
  • investigació i experimentació,
  • participació.

La Carta de drets i deures de les persones en relació amb la salut i l’atenció sanitària es constitueix com un contracte social entre les persones i el sistema, que configura un marc de relació en el qual es defineixen aspectes com ara què esperen les persones del sistema sanitari (drets) i com aquestes es comprometen com a agents actius i centrals d’aquest sistema (deures).

La Carta es regeix per principis ètics, inspiradors i vertebradors de la societat, sobre els quals les persones tenen un paper actiu, els respecten i els accepten.

Els drets relatius a la salut i l’atenció sanitària es fonamenten en el reconeixement de la dignitat de la persona, que exigeix que no se li faci cap dany ni ofensa i que se l’atengui en cas de necessitat. D’aquest fonament en sorgeixen els principis bàsics del dret de tothom a rebre atenció davant dels problemes de salut i de ser tractat amb el màxim respecte.

El principi de llibertat i autonomia en la presa de decisions, entès com el dret de la persona a participar activament en el seu procés de salut. Això no es contradiu amb els drets de les persones en situacions de greu vulnerabilitat, en les quals pugui estar disminuïda la competència per decidir lliurement. En aquests casos caldrà ajudar-les a complementar tant com calgui la seva capacitat de decidir, sempre en el seu benefici.

El principi d’igualtat de les persones, entès com a equitat i no com a tracte igualitari; és a dir, en funció de les necessitats que es prioritzen segons la gravetat dels problemes sanitaris i socials i  l’efectivitat dels tractaments proposats.

El principi d’accés a la informació i el coneixement en salut es considera prioritari per assegurar l’accessibilitat de les persones a la informació i el coneixement en salut, ateses les seves característiques personals.

El compromís cívic és el deure que ha d’orientar el model de salut i atenció sanitària, i que estableix les obligacions derivades de les responsabilitats exigibles, amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat del sistema sanitari.

A Catalunya la participació dels pacients en el sistema sanitari públic es vehicula a través del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC), que actualment aplega més de 300 associacions de pacients.

Entre les accions que desenvolupa el CCPC hi ha: la promoció de l’apoderament i l’autonomia dels pacients; la resposta a les necessitats dels pacients, famílies i associacions de pacients; la millora de la comunicació entre les associacions de pacients, el Departament de Salut i la ciutadania; la millora de la gestió de les associacions, i la internacionalització del CCPC i de les associacions.

Més informació:

http://www.gencat.cat/ics/usuaris/drets_deures.htm

Fonts: Canal Salut, Institut Català de la Salut

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.