Què fer quan hi ha una ferida?

Els nostres companys de l’EAP St.Quirze de Besora ens diuen que és freqüent, sobretot si hi ha canalla per casa, que de tant en tant ens trobem amb petits accidents domèstics que acaben amb alguna ferida, rascada o petita cremada. La Rosa Cirera, infermera del consultori de Montesquiu, explica com fer les primeres cures i en quins casos cal consultar els professionals sanitaris.

Foto d’Azucena Santillan a Flickr. CC BY-NC-ND 2.0

Davant d’una ferida, el primer que heu de fer és treure la roba que cobreix la zona lesionada i veure com és la ferida. Cal fixar-se si està neta o bruta (bruta vol dir que hi ha material a dins com sorra, pedres…) i si està bruta cal fer una bona neteja per evitar que s’infecti: cal rentar la ferida amb un bon raig d’aigua freda o de sèrum fisiològic estèril, i netejar-la des del centre cap els extrems amb una gasa humitejada amb aigua i sabó neutre (no amb cotó fluix, que pot deixar fils). En acabar, heu d’esbandir i eliminar les restes de sabó amb aigua o sèrum fisiològic i eixugar la ferida amb gases estèrils. Tot seguit apliqueu un antisèptic, com la Clorhexidina®.

Si cal, tapeu la ferida o ferides amb gases estèrils i fixeu-les amb un esparadrap tot fent compressió per tallar l’hemorràgia. Si la sang no deixa de rajar, aneu al metge que potser haurà d’aplicar punts de sutura.

Si la ferida és una erosió, una rascada o una cremada, després de fer la neteja apliqueu Silvederma® en pomada, ja que ajudarà a regenerar la pell i també a evitar les infeccions.

Un cop fet això, només cal que (feu cures, canvieu gases, netegeu, cada quan, esperar…). I amb el pas dels dies observareu que la pell es va regenerant i la ferida acaba desapareixent. No obstant, de vegades poden sorgir algunes complicacions que hauran de ser controlades per un professional sanitari del vostre CAP o consultori de referència. Serien els següents casos:

  • En cas que algun cos estrany quedi adherit a la pell o inserit al cos, val més que no intenteu treure’l.
  • Si no para de sagnar (hemorràgia) feu compressió constant amb moltes gases i dirigiu-vos al CAP per tal que un professional valori si calen punts de sutura.
  • En el cas de ferides profundes o que afectin articulacions, cara o que puguin haver danyat tendons o nervis.
  • Si després de les primeres cures la ferida supura, està vermella, calenta i hi ha dolor, són signes de possible infecció i cal consultar.
  • En qualsevol cas heu de mirar si teniu les vacunes del tètanus al dia. Si no és així o no ho sabeu, cal que us vacuneu.

És important tenir sempre una farmaciola ben proveïda a casa per poder fer les primeres cures.

Font: EAP St. Quirze de Besora

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Medicaments i tractaments i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.