Sabeu la importància de fer un bon rentat de mans?

HIGIENE DE LES MANs_sabo_colorcrema[1]Avui, 5 de maig, se celebra el Dia Mundial de la Higiene de les Mans, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l’any 2009.

Diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d’infeccions, o bé contaminant les superfícies o bé en contactar amb superfícies o objectes contaminats i tocar després altres persones sense haver fet una higiene prèvia.

L’acció per evitar que les mans actuïn com a vector sobre la qual hi ha més proves científiques, i que es recomana amb més freqüència, és la fricció de les mans amb sabó, o preparats alcohòlics en l’àmbit sanitari, abans i després del contacte directe amb els pacients. Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com els Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) concedeixen a aquesta acció un grau d’evidència científica màxim (IA).

La millora de les pràctiques d’higiene de les mans és una prioritat.

Per què?

  • Milers de persones moren diàriament arreu del món a causa de les infeccions contretes mentre reben atenció sanitària.
  • Les mans són la via principal de transmissió de gèrmens durant l’atenció sanitària.
  • La higiene de les mans és la mesura més important per evitar la transmisssió de gèrmens perjudicials i per evitar les infeccions associades a l’atenció sanitària.

Qui?

  • Tots els professionals o dispensadors de serveis d’atenció sanitària, o qualsevol persona que participi directa o indirectament en l’atenció a un pacient han de mantenir la higiene de les mans i han de saber com fer-la correctament en el moment adequat.

Com?

  • Netegeu-vos les mans fregant-les amb un desinfectant a base d’alcohol com a mitjà habitual preferent per desinfectar les mans quan no estiguin visiblement brutes. És més ràpid, més eficaç, i les mans ho toleren millor que rentant-les amb aigua i sabó.
  • Renteu-vos les mans amb aigua i sabó quan estiguin visiblement brutes, tacades de sang o d’altres fluids corporals, o després d’anar al vàter.
  • Quan sospiteu o tingueu constància que heu estat exposat a patògens que alliberen espores i, en particular, a brots de Clostridium difficile, el mètode preferible és rentar-vos les mans amb aigua i sabó.

Font: Departament de Salut, Organització Mundial de la Salut

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Salut comunitària i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.