Dia Mundial sense Tabac

Fumandors passiusConcepció Font, infermera de l’EAP Santa Eugènia de Berga us explica com és de perjudicial el tabac per a la vostra salut.

El tabaquisme és la primera causa de pèrdua de salut i mort prematura i evitable en la nostra societat.

Segons l’OMS, l’epidèmia de tabaquisme mata cada any 5,4 milions de persones amb càncer de pulmó, cardiopaties i altres malalties. Si aquesta tendència es manté, l’any 2030, la xifra podria arribar a 8 milions de persones afectades anualment.

Cada any moren més de 50.000 persones a Espanya a  causa del consum de tabac i a Catalunya més de 8.000 persones majors de 35 anys (16%), de les quals, entre 700 i 800 són a causa del tabaquisme passiu.

La meitat de les persones fumadores han perdut una mitjana de 20 anys de vida. El consum de tabac augmenta deu vegades més el risc de patir càncer de pulmó, malaltia que provoca el 80-85% de les morts en els fumadors.

El tabaquisme és una malaltia crònica que segons dades de l’ OMS l’any 2009, tenia una prevalença en majors de quinze anys del 36% en homes i un 8% en dones. A l’Estat espanyol, segons l’enquesta nacional de salut d’Espanya (ENSE) de 2009,  un 29,9% de la població major de setze anys és fumadora. A Catalunya, segons dades de l’enquesta de salut de Catalunya continua (ESCAc), l’any 2011 tres de cada deu persones de quinze anys són fumadores. La prevalença del consum de tabac de la població major de quinze anys és del 29,5%. La prevalença més elevada està entre els 25-44 anys i es redueix de forma important a partir dels 65 anys tant en homes com amb dones.

El tabac conté un nombre elevat de substàncies, més de 4.000, de les quals destaquen la nicotina, responsable de la dependència física, el quitrà i metalls, responsables de produir canvis en les cèl·lules, mutacions genètiques i malalties neoplàsiques i carcinògenes, el monòxid de carboni, disminueix la capacitat de la sang per transportar oxigen produint malaltia vascular i coronària i substàncies oxidants i irritants que actuen sobre les mucoses de l’arbre bronquial i els alvèols augmentant  el risc d’emfisema pulmonar.

Diversos estudis  han demostrat l’alta evidència en el benefici de deixar de fumar i la reducció de patologies respiratòries, cardiovasculars i oncològiques (càncer de pulmó, cavitat oral, faringe, laringe, esòfag, pàncrees, aparell urinari i cèrvix, entre altres).

Als cinc anys desprès de deixar de fumar, la probabilitat de patir càncer de boca, coll, esòfag o bufeta urinària, disminueix a la meitat. En el cas del càncer de pulmó és necessari ampliar el període a deu anys.

L’enduriment de la llei antitabac ha propiciat una demanda creixent d’usuaris que sol·liciten suport i  ajuda per afrontar la decisió de deixar de fumar.

Existeixen diverses estratègies motivacionals per influir en aquesta decisió amb diferents resultats finals. D’una banda l’abordatge individual a la consulta de infermeria o mèdica i d’altra l’estratègia grupal, on s’imparteix educació sanitària aprofitant la interacció entre els participants com a eina motivacional pel canvi.

Font: Organització Mundial de la Salut, EAP Santa Eugènia de Berga

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Addiccions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.