Un estudi que du a terme l’EAP Igualada Urbà vol demostrar els beneficis dels grups psicoeducatius

despair-1235582_960_720Cinc professionals d’infermeria de l’ICS a l’Anoia, amb Esther Argente com a autora principal, estan realitzant un interessant estudi per confirmar l’efectivitat dels grups psicoeducatius en què participen usuaris de l’Equip d’Atenció Primària Igualada Urbà afectats de depressió lleu o moderada, o ansietat.

Les persones que participen en aquests grups assisteixen a un total de 12 sessions, una a la setmana, durant tres mesos.

Actualment, el 25% de les consultes a l’atenció primària estan relacionades amb la presència d’algun trastorn de salut mental. Les autoritats sanitàries consideren que l’any 2020, la depressió ocuparà el segon lloc entre les causes de malaltia i discapacitat. Una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida.

A l’EAP Igualada Urbà, que atén unes 22.000 persones, es duen a terme grups psicoeducatius des de l’any 2011. Els quatre grans objectius d’aquestes trobades són: la millora de la qualitat de vida, la millora dels símptomes de l’ansietat i la depressió, la disminució de l’ús de psicofàrmacs i la reducció de les visites a l’atenció primària.

Aquesta és la primera vegada que es fa al territori un estudi d’aquestes característiques. El treball va començar el mes de desembre passat i es preveu que s’acabi el mes de desembre d’aquest any.

Entre els aspectes que avalua l’estudi hi ha la mesura de l’ús de psicofàrmacs i la freqüentació de visites al CAP. També serà una eina més per avaluar el rol que assumeixen les infermeres en la resolució dels problemes de salut.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.