La gran revetlla esdevé també una alerta per a la salut

coquesstjoan_juny2011_apteLa revetlla de Sant Joan és una festa màgica que se celebra arreu del país. Totes les edats són bones per passar una bona vesprada i donar la benvinguda a l’estiu. La nit de Sant Joan és un esclat de foc, una oportunitat per estar en família o amics i una gran ocasió per degustar aquella coca que només veure-la ens fa deler. Alguns passatges de la lletra de la popular cançó de Jaume Sisa són ben definitoris de la festa que estem a punt de celebrar:
“Les flames del foc, la nit tornen dia.
Si arribés l’amor, que dolç que seria.
La nit de Sant Joan és una frontissa.
La porta de l’any, tan grinyoladissa,
comença a tancar-se. Doneu-me xampany!


Que és la nit més curta i el dia més gran.
Doneu-me xampany, doneu-me xampany!
Doneu-me xampany, doneu-me xampany!”

La gran festa esdevé també una alerta per a la salut. Els petards, les fogueres, l’alcohol, les coques poden generar problemes si no es té la cura adequada. La ciutadania està cada vegada més ben informada i sap que de les grans festes se’n poden derivar situacions inesperades i greus per a la salut.

Les mateixes administracions públiques tenen cura de divulgar els perills associats a les revetlles populars. A Catalunya, l’Agència de Salut Pública (ASPCAT) fa públiques algunes recomanacions, entre les quals aquestes:

  • Les coques, especialment les farcides de crema o de nata, us poden causar infeccions alimentàries si no respecteu les condicions d’higiene necessàries en l’elaboració i conservació. A més, cal tenir en compte que les elevades temperatures que hi ha durant l’època estival en el nostre territori suposen un factor de risc associat al consum d’aquests productes.
  • És important que adquiriu les coques en un establiment apte per a l’elaboració o la venda d’aquests aliments. En aquest sentit, els serveis d’inspecció de l’ASPCAT, juntament amb les entitats municipals, intensifiquen en aquesta època la vigilància en els establiments elaboradors, en col·laboració amb els gremis i les associacions de flequers i pastissers, per recordar-los que cal extremar-hi la higiene i complir les bones pràctiques de fabricació.
  • No heu de fer fogueres si no teniu l’autorització corresponent. Si en feu, cal fer-les a més de quinze metres de façanes i cotxes i mai sota línies elèctriques, i cal permetre el pas dels vehicles d’emergència.
  • Pel que fa al consum d’alcohol, que forma part d’aquesta i d’altres celebracions, us recomanem no beure’n en excés i, si pot ser, per sota dels nivells de risc. Per poder-ho aconseguir, és útil que alterneu el consum de begudes alcohòliques amb begudes no alcohòliques, amb menjar, beveu fent petits glops i escolliu begudes de baixa graduació.
  • Pel que fa a l’ús de petards, coets i altres articles pirotècnics, us recordem que la manipulació inadequada pot causar lesions, de vegades molt greus. De fet, a Catalunya, més de la meitat de les lesions greus que es produeixen com a conseqüència d’aquesta manipulació afecten infants i adolescents. Per prevenir-les, cal que compreu els productes en establiments autoritzats, no n’enceneu cap dins les cases i no en guardeu a les butxaques, no en llanceu ni en manipuleu des de vehicles en moviment, balconades ni finestres, així com vigileu que no hi hagin líquids inflamables a la vora, ni roba estesa ni tendals.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Lleure. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.