Quines sabates em poso?

Sabata amb punta

Foto de Pernilla Rydmark a Flickr. CC BY SA 2.0

Els peus són una part molt important del cos: contribueixen a la mobilitat i suporten el nostre pes durant tot el dia. Gràcies als estudis de biomecànica sabem que la posició del peu és molt important en la distribució de la càrrega que suporten els genolls i, com a conseqüència, de la que suporta la resta de la columna vertebral i de l’esquelet.  Per tant, cuidar els peus i calçar-los adequadament influeix molt més del que pensem en la nostra salut.

 Aquest vídeo del  programa “Què qui com” ho explica molt bé.

El calçat hauria de ser útil per a la funció perquè s’ha creat, que és protegir els peus i donar estabilitat al cos. S’hauria d’adaptar als peus, i no al revés, proporcionant-nos confort i seguretat.

sabatilles de punta

Foto de Tiziano L. U. Caviglia a Flickr. CC BY NC-ND 2.0

El calçat també  influeix en com es reparteix el pes del cos sobre els peus. De manera natural,  es distribueix entre la part davantera i el taló, que suporta més de la meitat del pes del cos.  Per tant, a mesura que elevem el taló, amb l’ús de sabates de taló alt, la distribució del pes canvia i se’n carrega més sobre la zona davantera del peu, fins a límits perjudicials. A partir de 4 cm, un taló pot provocar efectes negatius si s’utilitza regularment.

Un calçat inadequat, com ara la combinació d’una sabata punxeguda amb taló alt, suposa una agressió important per als peus i fa aparèixer problemes afegits i greus com ara:

calçat esportiu

Foto de mrtruebeliever a Flickr CC BY-NC-SA 2.0

  • Galindons 
  • Metatarsàlgies (dolors a la planta del peu i a la part davantera)
  • Deformitats (dits en urpa o martell)
  • Callositats per pressió i fregament (ulls de poll)
  • Escurçament del tendó d’Aquil·les o inflamacions per fregament
  • Dolor als bessons i als genolls, per la sobrecàrrega que suporten
  • Deteriorament de la circulació venosa.

També és important que utilitzeu un calçat atlètic que inclogui elements amortidors, si feu algun esport que provoqui impacte sobre les articulacions dels turmells i dels genolls, ja que aquest calçat ajuda a reduir el risc de patir lesions pel fet que absorbeix el xoc.

Tingueu present que cada activitat, i cada edat, requereix un tipus de calçat determinat i que les persones amb diabetis i problemes circulatoris, o bé amb arteriosclerosi a les extremitats inferiors i problemes de rec sanguini, han d’extremar l’atenció als peus.

Enllaços:  Canal Salut/Prevenir els problemes de peus – Blog Col·legi Oficial de Podòlegs / divulgació – Gent gran/caminar – Blog Servei Activitat Física UAB – FAROS calçat infantil – Forum Clínic /Rellevància del calçat en l’artrosi de genoll

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Salut comunitària i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.