L’eradicació de malalties gràcies a les vacunes

publicació_icsccLes vacunes són substàncies que s’utilitzen per a estimular la producció de defenses (anticossos) en el nostre organisme i que ens permeten obtenir protecció específica (immunitat) davant de determinades malalties infeccioses produïdes per microbis.

El benefici immediat de la vacunació és la immunitat individual que dóna protecció a llarg termini i sovint per a tota la vida.

El benefici secundari de la vacunació és la immunitat col•lectiva o comunitària, referint-se a la protecció que s’ofereix a totes les persones que pertanyen a una comunitat gràcies a les altes taxes de vacunació. Quan un número suficient de persones es vacuna contra una malaltia es difícil que la malaltia adquireixi força a la comunitat, protegint també als que no poden rebre les vacunes i reduint la possibilitat d’un brot que pogués exposar-los a la malaltia; també protegeix a aquelles persones vacunades però que no han quedat plenament immunitzades.

Malalts per malaltia abans sde l'era vacunal als EEUU

Malalts per malaltia abans de l’era vacunal als EEUU

Quan una malaltia deixa de circular per una regió es considera eliminada. Per exemple gràcies a la vacunació s’ha pogut eliminar la poliomielitis d’Amèrica el 1991, d’Oceania el 2000 i d’Europa el 2002 aconseguint evitar més de cinc milions de persones paralítiques. Tot i així queden moltes regions del món on la cobertura vacunal no ha pogut ser realitzada i la malaltia s’hi manté. També cal destacar el fet que, segons informació de sanitat, al voltant de 80.000 infants menors de cinc anys a l’Estat espanyol no estan correctament vacunats.

Quan una malaltia s’elimina de tot el món es considera eradicada. Només s’ha aconseguit eradicar una malaltia infecciosa que afecti als humans. El 1980 l’Assembla Mundial de la Salut va aprovar una declaració en què considerava la verola eradicada, malaltia que havia arribat a matar el 35% dels infectats i havia deixat greus seqüeles en els supervivents.

Casos de malalts prevenibles per vacunes per regió i any

Interactiu de casos de malalts que es poden prevenir per vacunes per regió i any

Segons l’Organització Mundial de la Salut la cobertura vacunal prevé cada any entre dos i tres milions de morts per diftèria, tètanus, tos ferina i xarampió. Però encara estem lluny d’una cobertura complerta amb països amb nivells molt baixos d’accés a la vacunació.

Més informació al Canal Salut

Nou calendari de vacunacions sistemàtiques 2016

Asociación espanyola de vacunología

Història de les vacunes

Programa de 30 minuts: I tu, vacunes?

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Salut comunitària i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.