Els 10 principals beneficis d’implantar el coaching en l’àmbit sanitari

Som a prop vostrePau Cinos,  infermer de l’EAP Sant Vicenç de Castellet i  professor del Postgrau de Coaching personal del Centre Internacional de Formació Contínua del Campus UManresa de la UVic-UCC, ha publicat un article que  parla sobre el Coaching de Salut a l’Atenció Primària. El coaching o entrenament personal és un sistema pràctic d’exercicis individual i fet a mida per a ampliar el coneixement i la bona gestió dels recursos personals, com són les competències, emocions, etc. d’una persona.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix en aproximadament un 80% la causa emocional dels problemes de salut. Els avenços de la neurociència relacionen les disfuncions emocionals amb les malalties i amb la seva influència sobre el sistema immunitari. Tot plegat té una incidència clara sobre la qualitat de vida de les persones i l’economia del sistema que suporta una despesa molt important.

Creiem que tot això justifica la necessitat d’adquirir noves eines que ens permetin exercir i innovar en la pràctica assistencial, especialment en l’Atenció Primària. A partir d’un estudi inicial de necessitats i dels objectius de la persona, es realitza la proposta més adequada amb les eines necessàries per desenvolupar de forma efectiva un programa de coaching que afavoreixi l’adherència als plans terapèutics i l’autonomia responsable.

A continuació, et presentem els 10 principals beneficis pera  les persones en implantar el coaching en l’àmbit de la salut:

  •  No haver de dependre tant de les teràpies i conciliar-les amb la pròpia responsabilitat
  • Fer-se càrrec de la seva experiència en salut
  • Les pròpies respostes els han de comprometre a canvis d’actituds i a l’acció
  • Han de prendre consciència d’on són i què volen aconseguir
  • Han de trobar i fer servir els seus propis recursos perquè són un potencial d’autosuperació
  • S’han de sentir acompanyats en tot moment durant el procés
  • Poden descobrir per si mateixos més opcions i sentir noves fortaleses per poder afrontar
  • Poden incrementar l’interès pel propi cos i per més coneixement
  • Es sorprendran en reflectir-se i descobrir la necessitat de donar sentit a allò que fan
  • S’han d’empoderar i desenvolupar la seva adaptació d’una forma personal i estimulant

El Coaching de Salut és una nova tendència en l’educació sanitària i promoció de la salut, principalment a l’àmbit de l’atenció primària, que pretén l’empoderament i l’autocontrol de les persones davant dels propis problemes de salut crònics.

Amb el Coaching de Salut, l’educació sanitària i la promoció de la salut esdevenen una intervenció de salut conductual facilitadora dels canvis d’estil de vida, de reducció dels riscos de salut i de l’automaneig de condicions de cronicitat.

Les eines de coaching són principalment les habilitats comunicatives en el marc de converses possibilitadores, amb les que el professional sanitari coach, acompanya a la persona en el seu autoconeixement, de forma que l’ajudarà a descobrir allò que realment li cal per tal de cobrir les necessitats al seu abast i la forma per aconseguir-ho.

Font: blog de estudis i ciències de la salut

 

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Medicaments i tractaments i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.