Creix a l’atenció primària el nombre d’espirometries, una prova que ajuda a detectar i fer el seguiment de malalties respiratòries

foto espiro 1La realització d’espirometries a l’atenció primària de l’ICS de la Catalunya Central ha permès millorar el diagnòstic, el grau de control  i  el seguiment de les persones afectades de problemes respiratoris. La principal patologia és la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), que consisteix en una dificultat del pas de l’aire a través dels bronquis  i que està estretament relacionada amb el fet de fumar. També és útil en el diagnòstic de l’asma i d’altres malalties respiratòries. En el darrer any s’ha assolit el sostre de proves amb espirometries a centres de l’ICS a la Catalunya Central, amb 2.344 proves a l’Anoia;  7.243, al Bages i 4.973, a Osona.

L’espirometria és una prova que realitzen els professionals d’infermeria i que ajuda a saber quin problema tenen els malalts respiratoris i quin és el grau d’afectació de la seva malaltia. Indica la quantitat d’aire que poden moure els pulmons i amb quina facilitat ho fan. És una prova que no té risc i que no és agressiva.

Cal fer una espirometria a tota la població exposada a factors de risc i es prioritza el tabaquisme a partir dels 40 anys. Aquest seguiment fet per l’atenció primària és important per al control evolutiu de la malaltia. Un estudi recent de l’ICS, que s’ha dut a terme a Reus en fumadors, demostra que el fet d’informar de forma detallada dels resultats obtinguts en la prova, com a part del consell sanitari per deixar de fumar, facilita l’abandonament de l’hàbit tabàquic.

Per tant, els pacients fumadors amb MPOC i altres patologies són atesos al seu centre de referència, on els faran una espirometria tant per al diagnòstic com per al seguiment de la malaltia, amb la freqüència recomanada segons el seu cas.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.