Bons resultats del Programa Pacient Expert Catalunya® en deshabituació tabàquica al CAP Sagrada Família  

cigarette-1642232_960_720L’Equip d’Atenció Primària Sagrada Família de l’ICS a Manresa ha constatat els bons resultats obtinguts en les sessions de grup  de deshabituació tabàquica que s’ha dut a terme a través del Programa Pacient Expert Catalunya®. Les dades corresponents al darrer grup reflecteixen que un 42% dels participants ha deixat de fumar, un 9% més que en el grup anterior. A aquestes persones se’ls farà un seguiment als 6 i als 12 de mesos.

El moment més crític de les nou sessions de què consta aquest Programa és la cinquena. És el moment en què els assistents han de deixar de fumar. Un 58% ha abandonat el seu propòsit, perquè no es consideraven preparats. Tot i així, la majoria han continuat les sessions.

Al CAP Sagrada Família de Manresa, que el mes d’octubre comença una nova edició d’aquest Programa en deshabituació tabàquica, es duen a terme altres iniciatives per aconseguir que els fumadors deixin el tabac, com són l’atenció individualitzada o les accions emmarcades en la Setmana sense Fum, que es fan al centre mateix o bé a l’entorn de la comunitat.

Programa Pacient Expert Catalunya®, una bona opció per deixar el tabac

Aquest Programa en deshabituació tabàquica  és una alternativa per a molts fumadors que han intentat deixar de fumar prèviament (ja sigui sense ajuda, amb un seguiment individualitzat o bé amb la participació en grups terapèutics), però no ho han aconseguit.

La finalitat del Programa Pacient Expert Catalunya® és la promoció d’hàbits que millorin la qualitat de vida, el foment de l’autocura i la convivència amb els problemes de salut  crònics mitjançant l’intercanvi de coneixements entre el pacient expert i els  participants  del grup, en 9 sessions estructurades, de periodicitat setmanal i de 90 minuts de durada.

En aquestes sessions, el Pacient Expert és el conductor del grup i els professionals sanitaris li donen suport previ a l’inici del grup i també participen en les sessions com a observadors, encara que no poden intervenir-hi si no és imprescindible.

Des de l’any 2014 en el Servei d’Atenció Primària Bages-Berguedà s’han format dos grups de deshabituació tabàquica a l’Equip d’Atenció Primària Sagrada Família i, aquest any, també s’ha iniciat un tercer grup  a l’Equip de Sant Vicenç de Castellet.

Els objectius del Programa Pacient Expert Catalunya® en deshabituació tabàquica  són:

  • Implicar els participants en el control de la deshabituació tabàquica i millorar la seva qualitat de vida.
  • Augmentar els coneixements sobre la dependència del tabac, per conèixer-la i entendre-la.
  • Potenciar l’autoeficàcia en el maneig del problema de salut.
  • Conèixer què significa, com a factor de risc, el consum de tabac.
  • Entendre els efectes nocius del tabac.
  • Conèixer el tractament farmacològic per deixar de fumar.
  • Reconèixer els símptomes, els signes d’alarma i el tractament per evitar les recaigudes.

Una persona exfumadora de més d’un any d’evolució, que ha rebut formació prèvia dels professionals sanitaris que actuen d’observadors per conduir aquest tipus de sessions i que comparteix amb la resta de participants el mateix problema de salut, és qui dirigeix el grup. El principal avantatge d’aquest sistema és la identificació que s’aconsegueix pel fet que sigui un igual qui lideri les sessions i aporti l’experiència sobre com està vivint el seu problema de salut, en primera persona i amb el seu llenguatge.

El Programa Pacient Expert Catalunya® va néixer l’any 2006 i, actualment, ja hi han participat més de 6.000 pacients d’arreu del país afectats per diverses malalties cròniques.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Addiccions, Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.