Piera ensenya a joves esportistes com fer una correcta reanimació cardiopulmonar

reanimació 1L’Equip d’Atenció Primària Piera ha portat a terme fa pocs dies una acció adreçada als joves per conscienciar-los de la importància que té, per salvar vides, una bona reanimació cardiopulmonar (RCP) en cas d’aturada cardíaca. La iniciativa es va dirigir als infants de l’Agrupació Esportiva Piera, els quals van aprendre i practicar les maniobres que les professionals d’infermeria els van ensenyar.

El lema de la jornada va ser «Els nens poden salvar vides». Als joves esportistes se’ls va explicar com dur a terme diverses accions: detectar precoçment una aturada cardíaca per poder avisar els serveis d’emergències, al més aviat possible, per començar la reanimació; trucar al 112 i saber què cal dir; fer compressions de qualitat o aprendre en què consisteixen les ventilacions de suport, conegudes com el ‘boca a boca’. També se’ls va informar d’on hi ha el desfibril·lador més proper i per què cal enviar algú a buscar-lo mentre es fan les maniobres d’RCP: uns exercicis que poden ser vitals i que milloren en més d’un 60% els casos de supervivència davant una aturada cardíaca.

La iniciativa es va fer realitat amb la col·laboració de l’entitat esportiva i de l’Ajuntament de Piera.

El consells bàsics per a una correcta RCP

Diferents situacions poden tenir com a desenllaç una pèrdua de consciència i una aturada respiratòria. Quan això passa, s’han de practicar maniobres de reanimació cardiopulmonar, que consisteixen, bàsicament, a fer compressions al tòrax de la persona afectada i, si és possible, a administrar aire mitjançant el ‘boca a boca’ per intentar mantenir el flux sanguini al cervell, al cor i als altres òrgans vitals. Cal fer-ho fins que arribin els equips mèdics. Els consells bàsics per a la reanimació són:

 • Si la víctima està inconscient, heu de buscar algú ràpidament perquè truqui als serveis d’emergències (112);
 • Poseu la persona afectada panxa enlaire;
 • Si no fa sorolls en respirar, no tus i no es mou, assegureu-vos que algú ha activat els serveis d’emergències. Si no és així, truqueu-hi vosaltres mateixos i inicieu les maniobres de reanimació com més aviat millor:
  • Poseu-vos de genolls a terra al costat de la víctima;
  • Comproveu que no tingui objectes a la boca: enretireu-li pròtesis dentals que no siguin fixes i objectes visibles;
  • Tireu-li el cap enrere aixecant-li la barbeta per evitar que la llengua obstrueixi el pas d’aire;
  • Poseu-li els braços rectes i col·loqueu les vostres mans enllaçades a la part central del pit, aproximadament, en la línia imaginària entre els dos mugrons;
  • Feu les 30 compressions toràciques fent força amb el cos sense doblegar els braços, amb una freqüència d’unes 100 compressions per minut;
  • Cada 30 compressions, obriu-li la boca aixecant la barbeta cap amunt, tapeu-li el nas i feu-li dues insuflacions mitjançant el ‘boca a boca’;
  • Per cada 30 compressions sobre el cor, insufleu dos cops aire amb el ‘boca a boca’ i comproveu que el pit de la víctima es mou.
 • Continueu fent les maniobres de reanimació fins al retorn espontani del pols i la respiració (fins que la víctima tussi o faci algun moviment) o fins que arribin els serveis d’emergència.
 • Si recupera la respiració espontània, poseu-lo en la posició lateral de seguretat.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.