Cada setmana es revisen els ulls a 90 diabètics d’Osona per detectar si pateixen una malaltia ocular que pot ser greu

eye-388238_960_720Professionals del Servei d’Atenció Primària d’Osona de l’Institut Català de la Salut visiten setmanalment al voltant de 90 persones diabètiques per detectar possibles problemes oculars secundaris a la malaltia. Aquesta feina comporta l’exploració i la realització de tres fotografies de la retina per saber hi ha alguna afectació dels ulls. En aquesta activitat assistencial també hi estan implicats professionals especialistes d’endocrinologia, oftalmologia i epidemiologia del Consorci Hospitalari de Vic.

L’objectiu principal de les revisions que es porten a terme és saber si hi ha una  possible afectació de retinopatia diabètica, la malaltia més habitual de la retina, que es produeix pels danys als vasos sanguinis i que pot generar una pèrdua de visió important. Sovint es detecten altres patologies de caràcter lleu —que no requereixen la derivació a l’especialista en oftalmologia— o bé cataractes, un problema ocular que sol estar associat a l’edat i que, actualment, es resol amb una intervenció quirúrgica.

Els professionals adscrits a aquest servei de cribratge tenen l’oportunitat d’avançar en la investigació de la retinopatia diabètica gràcies a la Beca d’Investigació d’Osona, que, recentment, se’ls ha atorgat pel treball “Cribratge de retinopatia diabètica a la comarca d’Osona: una foto contra tres fotos per ull amb càmera no midriàtica”. En l’estudi es determinarà la viabilitat de poder fer un diagnòstic fiable i rigorós a partir de la realització d’una sola fotografia. Les càmeres no midriàtiques permeten prendre imatges de la retina i del fons de l’ull sense necessitat de dilatar la pupil·la.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.