El càncer de mama en els homes

pink-ribbon-1751875_960_720Fa ben poques setmanes informàvem d’un acte que se celebrava a Sallent i que portava com a títol “Càncer de mama en els homes”. Aquest enunciat va sorprendre a força gent, sobretot persones que professionalment no estan vinculades a l’àmbit sanitari, i que desconeixien que els homes també podien patir una malaltia com és el càncer de mama, habitualment associat a les dones.

En el cas de les dones, el càncer més habitual és el de mama, mentre que en el sexe masculí, es detecten nous casos d’aquesta patologia en menys d’un 1 per cent per cada 100.000 homes per any. I, com en el cas de les dones, allò més substancial per aconseguir que el tractament sigui eficaç, és el diagnòstic precoç. Altres factors que poden desencadenar un càncer d’aquest tipus són: genètics, alts nivells d’estrògens o factors ambientals.

En el darrers anys, el percentatge d’homes afectats ha crescut. Per això és important que se segueixin les mateixes pautes que en el càncer de mama femení per intentar detectar el més aviat possible l’existència d’un tumor. Cal adreçar-se al centre de salut en el cas que hi hagi algun tipus de secreció al mugró o arèola,  o aparegui un bony a la mama, a l’axil·la o bé que faci mal.

Per arribar al diagnòstic i realitzar el posterior tractament se segueixen protocols iguals que per a les dones. Sovint cal: mamografia, citologia de secrecions del mugró, ecografia i biòpsia. El tractament sol ser cirurgia i tractaments: radioteràpia, quimioteràpia, teràpies hormonals, etc. Si la detecció del càncer és precoç augmenta el percentatge de supervivència de les persones afectades.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.