El Servei d’Atenció Primària Anoia fa una campanya a favor del bon ús dels antibiòtics 

Antibiòtics sessió a la poblacióx

Del 14 al 18 de novembre se celebra la Setmana Mundial de la Conscienciació sobre l’Ús dels Antibiòtics, que promou l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta iniciativa pretén frenar el desenvolupament de les resistències als antibiòtics, perquè  el seu  l’ús indiscriminat fa que se’n redueixi l’efectivitat.

El Servei d’Atenció Primària Anoia s’ha volgut unir a aquesta estratègia de l’OMS i contribuir a l’eficàcia dels antibiòtics en l’àmbit comarcal. S’han engegat múltiples accions, en tots els àmbits assistencials, per tal de conscienciar els professionals i la població. Per això, es fan sessions formatives adreçades als professionals dels diversos equips d’atenció primària (Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Piera, Santa Coloma de Queralt, Capellades, Calaf, Igualada i Anoia Rural) i es coordinen iniciatives amb les oficines de farmàcia de la comarca.

Aquest divendres, dia 18 de novembre, a les 6 de la tarda, a l’Espai Cívic Centre hi haurà una sessió a càrrec de Francesc Xavier Cantero, director de l’EAP Igualada Urbà, en què s’explicarà el motiu d’aquest lema: “En l’ús d’antibiòtics, menys és més”.

A la campanya es destaca que l’abús i l’ús poc adequat o incorrecte dels antibiòtics a escala mundial, tant en la medicina humana com en la veterinària (sobretot en la ramaderia), ha fet que s’incrementi l’aparició de bacteris resistents a aquest tipus de medicaments. Això vol dir que es poden patir més infeccions, que seran més difícils de curar i més greus.

En aquest sentit, i en primer lloc, és important recordar que els antibiòtics són medicaments que s’utilitzen per al tractament de les malalties infeccioses produïdes per bacteris, però que no són útils per al tractament de les infeccions causades per virus, com per exemple la grip o el refredat.

Entre tots, professionals sanitaris i pacients, es pot combatre la resistència als antibiòtics si se segueixen determinades pautes, entre les quals destaca el fet de  prendre aquests medicaments només en cas que els hagi receptat un professional de medicina. En segon lloc, exposen que cal seguir acuradament les instruccions del tractament prescrit, respectant les quantitats i els intervals de temps entre dosis, i que cal conservar els medicaments en les condicions que marqui l’envàs o el prospecte, especialment si s’han de guardar a la nevera o s’han de protegir de la llum. També  cal remarcar que no s’han d’aprofitar els medicaments que hagin sobrat d’altres tractaments. Es recomana consultar els professionals de medicina, infermeria o farmàcia, en cas de dubte sobre el tractament.

El Servei d’Atenció Primària Anoia anima la població a participar en la sessió informativa que tindrà lloc el dia 18 de novembre, a les 6 de tarda, al Centre Cívic Centre, perquè s’informarà amb rigor sobre el bon ús dels medicaments en general i, s’incidirà específicament, en l’ús dels antibiòtics.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.