Professionals de l’ICS a la Catalunya Central posen en evidència els perjudicis per a la salut de fumar en pipes d’aigua

smoke-771539_960_720Quatre professionals de l’ICS a la Catalunya Central han fet un estudi, a partir d’una recerca bibliogràfica científica, en el qual es posa de manifest que fumar en pipa d’aigua és molt perjudicial per a la salut. La falsa creença de la innocuïtat d’aquesta manera de fumar ha fet créixer el nombre de joves que fumen en pipes d’aigua, inconscients dels riscos que comporta.

Tot i que en la promoció d’aquests productes sovint es fa constar que són una opció saludable, la realitat és que els efectes en els pulmons són molt similars als de fumar tabac. L’ús de les pipes d’aigua no redueix el risc per a la salut en comparació amb el tabac, perquè també contenen substàncies perjudicials per a la salut i cancerígenes.

Aquest treball de recerca, que ha estat recentment reconegut en una jornada especialitzada en tabaquisme, detalla els perjudicis que s’han detectat en la recerca bibliogràfica.

Està documentat que les persones que fumen en pipes d’aigua tenen la pressió arterial i la freqüència cardíaca més altes. També augmenta el risc de patir infart, angina de pit i insuficiència respiratòria.

En el treball s’argumenta que “els fumadors de pipes d’aigua absorbeixen quantitats importants de substàncies tòxiques i cancerígenes a través del fum. Les anàlisis dels laboratoris evidencien nivells molt alts de substàncies cancerígenes (monòxid de carboni [CO] i hidrocarburs, entre d’altres) i també tòxiques (òxid nítric i metalls pesants, entre d’altres).

Altres perills associats a fumar en pipes d’aigua són l’increment del risc de contraure malalties infeccioses, ja que sovint s’acostuma a compartir la pipa i el mateix fum, encara que no porti tabac, penetra als pulmons. També el fum ambiental que produeixen les pipes té un contingut de substàncies tòxiques semblant al del tabac, encara que no porti nicotina.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.