Una enquesta feta a Capellades constata que un 19% de la població té un risc alt de ser diabètica

capellades 1Una enquesta que han fet professionals del CAP Capellades posa de manifest que el 19% de la població estudiada té un risc alt de ser diabètica i que un 21% té un risc moderat de ser-ho. Per evitar que es desencadeni la malaltia, a cadascuna de les persones de risc se les ha derivat a un control al CAP i entre les recomanacions que se’ls han fet hi ha les de canviar els seus hàbits per uns de més saludables.

Per aconseguir uns resultats tan fiables com sigui possible, l’enquesta s’ha fet sobre el qüestionari Findrisk, en el marc d’un projecte que porta a terme la Fundació Jordi Gol i Gurina de l’ICS. Un 42% de les persones enquestades han estat dones i un 58%, homes. Un 39% del total tenien menys de 45 anys. El resultat individual de cada enquesta permet determinar el risc dels participants de patir diabetis en el termini de deu anys.

Algunes de les dades que s’han obtingut revelen un fet interessant en relació amb els hàbits dels enquestats: posen de manifest una tendència creixent a tenir cura de la pròpia salut. Així doncs, un 70% dels consultats diuen que practiquen una activitat física almenys 30 minuts diaris i un 82% afirma que consumeix verdures i fruites tots els dies de la setmana.

Sobre la diabetis mellitus tipus 2

En la diabetis mellitus tipus 2 (DM2), pròpia de la persona adulta, la càrrega hereditària pot ser decisiva però els factors de risc hi tenen un paper molt important. Gairebé tots els factors de risc tenen a veure amb els estils de vida i són acumulables.

La preve
nció primària se centra en un conjunt de factors evitables. Són els següents:

  • L’obesitat. Moltes persones diabètiques no haurien arribat a ser-ho, encara que hi tinguessin predisposició hereditària, si no haguessin passat per una etapa d’excés de pes notable. Lluitar contra l’obesitat és també, doncs, lluitar contra la diabetis.
  • El sedentarisme. Un dels motius pels quals certes poblacions presenten una taxa molt baixa de diabetis és el manteniment d’una activitat física habitual.
  • La medicació hormonal. Cal evitar l’ús de medicaments hormonals sense els controls mèdics necessaris.
  • L’estrès. Una vida agitada, que no vol dir activa, amb un excés de preocupacions i especialment amb inestabilitat emocional, disgustos, caos organitzatiu i horaris erràtics, entre d’altres factors, pot contribuir a fer que una diabetis latent es manifesti.

La DM2 és la que té més prevalença. Segons dades de l’any 2014, el 7,4% de la població catalana de més de 15 anys està diagnosticada de diabetis i, aproximadament, el 90% d’aquesta població té DM2.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.