Llevadores de l’Anoia ens expliquen que cal saber sobre el sòl pelvià

La musculatura del sòl pelvià és un entramat que sovint desconeixem i que té una  importància vital en la salut de les dones. Dona suport a les vísceres de la pelvis menor (bufeta, uretra, úter i recte); d’aquesta manera, evita el seu descens en el moment de fer un esforç (tossir, esternudar, córrer, saltar…).
La debilitat d’aquesta musculatura pot afectar diferents àrees i passar del tot desapercebuda si no es coneix.
L’origen podria relacionar-se amb: l’obesitat, el restrenyiment, els hàbits tòxics, els  exercicis d’impacte (córrer, fer equitació, abdominals clàssics, aeròbic…),  l’embaràs i el part, entre d’altres. Pot manifestar-se en pèrdues d’orina, prolapses o descens d’òrgans, disparèunies o dolor en les relacions sexuals, separació dels rectes abdominals de la faixa abdominal, etc.

Per prevenir les possibles disfuncions són essencials la correcta estàtica corporal  i  la consciència del sòl pelvià.
Per treballar tot aquest conjunt muscular, des del sòl pelvià fins al diafragma pulmonar, s’ha de tenir en compte que hi ha fibres musculars voluntàries (que només representen un 20 %) i que la resta (el 80 %) són involuntàries.
Per estimular les fibres musculars voluntàries cal realitzar els exercicis de Kegel,  que són contraccions actives i regulars dels músculs del sòl pelvià.
Les tècniques —com podrien ser les boles xineses, l’electroestimulació i la gimnàstica hipopressiva…— s’utilitzen per activar les fibres involuntàries.
Amb els exercicis de Kegel s’aprèn i entrena la contracció del perineu i requereixen poc  temps. Seria una bona pràctica diària, escollir tres moments per realitzar unes cinc contraccions d’aquesta musculatura amb la bufeta de l’orina buida.
És important que les dones coneguem el nostre sòl pelvià per prevenir i tractar possibles  lesions i per aconseguir una millor qualitat de vida.
Les llevadores donem a conèixer i valorem el sòl pelvià en les visites de prevenció del càncer de coll d’úter, en l’embaràs i el postpart, i en qualsevol altra consulta en què les dones ens manifestin un problema d’aquest tipus.
Us podeu adreçar al vostre centre d’atenció primària i sol·licitar una visita amb la llevadora, a fi que us faci una valoració i un diagnòstic, i que us pugui donar els consells necessaris per a la prevenció.
Així mateix, si teniu algun dubte, poseu-vos en contacte amb la llevadora del vostre centre d’atenció primària.
Foto: Jack Simanzik / Font PHOTOCASE
 

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Embaràs i infants, Malalties i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.