Parlem de la vacuna de la grip

Què és la grip?
És una malaltia respiratòria vírica que es transmet fàcilment d’una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.
Com es transmet?
De tres maneres:
 – Per petites gotes que s’expulsen en tossir o esternudar (via aèria);
 – Per contacte de la pell o oral amb persones malaltes de la grip, i
 – Per tocar o compartir estris (coberts, gots…) i altres objectes sense netejar-los degudament.

Les persones adultes poden transmetre-la des del dia abans de l’aparició dels símptomes i durant cinc dies després d’haver-los manifestat. En els nens aquest període és de deu dies.
La via aèria és la més freqüent. Cada vegada que una persona infectada tus o esternuda, milers de gotetes que contenen centenars de virus es dispersen en l’ambient. Aquestes gotetes poden penetrar en l’organisme d’una altra persona per la boca i el nas, i entrar en contacte amb les mucoses respiratòries. El virus pot adherir-se a  les cèl·lules i, una vegada adherit, penetrar en el seu interior i replicar-se milers de vegades. La cèl·lula atacada es debilita i mor. Posteriorment, s’alliberen nous virus que infecten les cèl·lules veïnes o tornen a les vies respiratòries. La destrucció de les cèl·lules inflama i debilita les mucoses. Això permet l’entrada a l’organisme d’altres agents patògens que causen infeccions potencialment mortals, com ara la pneumònia. La inflamació dels teixits provoca tos o esternuts i el cicle de transmissió s’inicia de nou.
Curs clínic de la grip:
Provoca febre alta, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre cap tractament. Cal tenir en compte que els antibiòtics no curen la grip i és important seguir unes bones pràctiques d’higiene.
Símptomes:
La grip comença de forma brusca i els símptomes són:
 • febre alta (39 ºC – 40 ºC)
 • dolor muscular
 • tos seca
 • mal de cap i de coll
 • malestar general
 • nas tapat
 • sensació de fred
 • secreció nasal
 • cruiximent
 • També pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en infants).

En persones amb un bon estat de salut, els símptomes desapareixen en una o dues setmanes (sense tractament mèdic), però la tos i el cansament poden allargar-se fins a tres setmanes. El període d’incubació de la malaltia és normalment de dos dies

Prevenció: 
Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern. El període ideal per fer-ho són els mesos d’octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d’aquest període) i el seu efecte dura uns mesos. La vacuna s’elabora a partir de virus gripals morts; per això mai no pot produir la malaltia. Cal tenir en compte que protegeix contra la grip, però no contra el refredat comú (no hi ha vacunes contra el refredat) ni contra altres infeccions respiratòries víriques.
Qui s’ha de vacunar:
La vacunació contra la grip estacional s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip:
 • Embarassades.
 • Persones amb malalties relacionades amb: cor o vasos sanguinis; pulmons; sistema nerviós; ronyó; sang; fetge; sistema immunitari; diabetis (tipus 1 o 2); obesitat mòrbida; càncer.
 • Persones que requereixen un seguiment continuat, que han estat hospitalitzades durant el darrer any i fins i tot, si tenen un control adequat.
 • De 60 anys o més.
Tractament:
 • No hi ha cap medicament que curi la grip, però alguns analgèsics i antitèrmics (paracetamol), ajuden a alleugerir o a escurçar el temps d’algunes molèsties, com el mal de cap o la febre. En cas de patir grip no s’ha de deixar de prendre la medicació habitual.
 • Els antibiòtics no curen la grip. Només en aquells casos en què hi hagi una sobreinfecció bacteriana (la més freqüent és la pneumònia, però també pot haver-hi sinusitis, otitis) o en malalts crònics com, per exemple, els malalts respiratoris, estaria indicat un tractament antibiòtic preventiu per evitar complicacions. De tota manera, aquesta indicació ha de ser amb  indicació mèdica explícita.
Recomanacions per a persones amb grip:
 • Beveu aigua, sucs, brous i infusions. Cal tenir en compte que les begudes alcohòliques no tenen cap efecte beneficiós. Si no teniu gana, no cal forçar ingesta d’aliments sòlids.
 • No fumeu.  Cal considerar que és un bon moment per deixar definitivament el tabac.
 • Descanseu i feu repòs. En cas d’absentisme laboral, poseu-vos en contacte amb el centre d’atenció primària per tramitar la incapacitat temporal (baixa laboral).
 • Seguiu amb la medicació habitual.
 • En cas de gola irritada, preneu caramels sense sucre, eviteu tossir i fer gàrgares si no és per netejar les vies aèries (mucositats) ja que pot augmentar la irritació i la tos.
 • En cas de tos i esternuts, cal que us tapeu la boca i el nas amb mocadors de paper i que els llenceu després de cada ús.
 • Renteu-vos sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després tossir o esternudar.
Quan cal anar al metge?:
 • Podeu passar la grip sense ser atesos per cap professional sanitari. Només cal que consulteu el metge o la metgessa de capçalera si no milloreu a partir del quart dia, o si teniu ofec o sou una persona gran o amb malaltia crònica. En els altres casos, eviteu la utilització dels serveis d’urgència hospitalaris si no és per indicació dels metges.
 • Recordeu que la utilització racional dels serveis d’urgència evita el col·lapse i permet l’adequada atenció dels casos greus.
Complicacions de la grip:
 • Pneumònia
 • Bronquitis
 • Sinusitis / otitis
 • Exacerbació i complicacions de malalties cròniques (asma, MPOC, diabetis, malalties del cor…)
 • Pericarditis i miocarditis
 • Malalties neurològiques com la síndrome de Guillem Barré
 • Mort

 

 

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sin categoría i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.