L’ictus, una emergència mèdica

Des de fa 10 anys, el dia 29 d’octubre té lloc el Dia Mundial de l’Ictus. Aquest dia serveix per donar a conèixer la malaltia i oferir consells a la població per a la seva detecció i  prevenció. La doctora Beatriz Pérez González- resident de medicina familiar i comunitària de l’ EAP Santa Margarida de Montbui ens ha preparat un article molt didàctic.

Què és un ictus? És una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell ja sigui per l’embussament d’una artèria (ictus isquèmic -80% dels casos-)  o el seu trencament (ictus hemorràgic -20% dels casos-). Aquest fet provoca que les cèl·lules cerebrals (neurones)  es morin per manca de nutrients. L’ictus és la primera causa de discapacitat al món, la primera causa de mort en les dones i una de les deu causes més freqüents de mortalitat en la infància segons dades de la Organització Mundial de la Salut. A Catalunya provoca més de 13.000 ingressos hospitalaris l’any, fet que significa que es produeix un ictus cada 40 minuts.

Què és el Codi ictus? Catalunya disposa d’un codi d’emergència implantat a tot el territori per al tractament d’aquesta malaltia. Aquest codi organitza l’atenció a partir de la xarxa d’hospitals comarcals,  hospitals de referència en ictus i del Sistema d’Emergències Mèdiques. Aquest fet agilitza el temps que passa entre l’inici de l’ictus i el tractament, que l’han de fer equips molt especialitzats i comporta un benefici en la possibilitat de recuperació dels pacients.

Per què l’ictus és una emergència? Perquè és una malaltia greu. Perquè té tractament, si s’actua de forma precoç, i perquè la demora en l’inici de tractament marcarà el pronòstic. Podem concloure que “temps és cervell” i que actuar ràpid millorarà el pronòstic.

Com podem detectar un ictus? Els símptomes apareixen de manera sobtada. Es caracteritza per un o més d’un dels següents símptomes: debilitat que afecta una banda del cos, pèrdua de visió en un ull o parcial en tots dos, pèrdua o dificultat de la parla, pèrdua de força o paràlisi en un cantó del cos o de la cara, pèrdua de sensibilitat en un cantó del cos o de la cara, inestabilitat, desequilibri i incapacitat per caminar, mal de cap molt intens i sobtat, no habitual.

Cal recordar que la paraula “ràpid” ens pot ajudar a detectar un ictus. R.A.P.I.D és l’acrónim utilitzat per la Fundació Ictus que explica els símptomes que ens poden ajudar a detectar-lo: R – Rigui, A – Aixequi, P – Parli, I – Ictus, D – De pressa (truqui al 112). 

Els símptomes poden millorar al llarg de l’ingrés hospitalari i haver desaparegut al moment de l’alta. En molts casos, però, la discapacitat pot persistir amb més o menys intensitat i pot afectar diferents àmbits de la vida. En aquestes situacions caldrà fer tractament rehabilitador.

Com podem prevenir un ICTUS?

Hi ha factors de risc de patir un ictus que no són modificables (com l’edat, el sexe i la genètica) sobre els quals no es pot actuar, però hi ha altres sobre els quals sí que es pot incidir, que són: la hipertensió arterial, el colesterol, la diabetis, l’obesitat, el sedentarisme, el tabac i l’alcohol.

Un estil de vida saludable pot ajudar a reduir el risc cardiovascular i per tant reduir el risc de patir un ictus:

  • Mantenir una alimentació sana i equilibrada:  seguiu una alimentació variada, limiteu l’ús de greixos saturats, utilitzeu oli d’oliva, eviteu l’excés d’aliments dolços i beveu cada dia d’un litre a un litre i mig d’aigua. Si preneu begudes amb alcohol, feu-ho amb moderació.
  • Fer exercici físic: cremar calories ajuda a controlar els nivells de colesterol i la diabetis i redueix la pressió arterial. També enforteix el múscul cardíac i fa més flexibles les artèries. Per fer exercici en la rutina diària podeu caminar o anar amb bicicleta en lloc d’agafar el cotxe, pujar escales, fer activitats i feines que requereixin cert exercici físic, ballar, etc.
  • Deixar de fumar: redueix el risc de patir infarts de cor o ictus, càncer i altres problemes de salut.

 

 

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.