Què és la malaltia pulmonar progressiva crònica (MPOC)?

Karina Guzmán, metgessa de l’EAP Vilanova del Camí, ens explica què és aquesta malaltia que dificulta la respiració.

La MPOC és una malaltia pulmonar progressiva que dificulta la inhalació d’oxigen i l’exhalació del diòxid de carboni per una obstrucció crònica i irreversible de la via aèria. Les dues malalties que constitueixen la MPOC són:

  • Emfisema. En un emfisema, els sacs pulmonars i les petites vies respiratòries es fan malbé i perden la seva elasticitat. L’aire queda atrapat en els sacs pulmonars dificultant la respiració.
  • Bronquitis crònica. Les vies respiratòries s’inflen i s’inflamen, produint grans quantitats de moc.

Gairebé 2,2 milions d’espanyols pateixen MPOC. Les dones són més propenses a desenvolupar MPOC que els homes. Com més grans, més probabilitat hi ha de patir MPOC, ja que aquesta malaltia necessita anys per desenvolupar-se.

La MPOC és la tercera causa de mort després de les malalties cardiovasculars i el càncer. La MPOC està associada a l’hàbit de fumar. Té relació proporcional directa amb el risc de desenvolupar la malaltia: com més es fuma, més risc de patir MPOC.

Existeixen altres causes menys importants:

  • Ser fumador passiu.
  • Exposició laboral a pols i a productes químics, com ara pols de carbó o amiant.
  • Pol·lució ambiental domèstica. Combustibles d’ús domèstic en vivendes amb escassa ventilació.
  • Genètica.

Símptomes del MPOC:

  • Manca d’aire: dificulta a les persones que pateixen la malaltia per realitzar activitats bàsiques de la vida diària
  • Tos amb mucositat freqüent: tos que dura 3 mesos consecutius durant dos anys és símptoma de probable bronquitis crònica i MPOC
  • Infeccions respiratòries freqüents per la producció excessiva de moc.

El diagnòstic de la malaltia es realitza per mitjà de l’espirometria. És una prova indolora que mesura la capacitat dels pulmons utilitzant un dispositiu anomenat espiròmetre. Haurà de bufar en un filtre i l’espiròmetre mesurarà la quantitat i velocitat de l’aire que ha bufat. Altres proves complementàries inclouen la radiografia de tòrax, l’anàlisi de sang i el mesurament del nivell d’oxigen.

La MPOC és una malaltia que es relaciona amb diverses complicacions, com ara augment de la probabilitat de patir malalties cardiovasculars i càncer (sobretot càncer pulmonar) a causa de la relació que té amb el tabaquisme. Altres complicacions són l’elevada freqüència d’infeccions respiratòries i la depressió.

La MPOC cursa amb brots o exacerbacions de la malaltia. L’exacerbació de la MPOC consisteix en un augment o intensificació dels símptomes. Normalment passa en les infeccions respiratòries.

Pel que fa al tractament, hi ha mesures per retardar l’evolució de la malaltia. La deshabituació del consum de tabac és la mesura més eficaç per a prevenir i frenar la seva progressió. L’objectiu del tractament farmacològic és prevenir i controlar els símptomes de la malaltia per reduir la freqüència i la gravetat de les exacerbacions i millorar l’estat general de salut dels pacients. Hi ha dos tipus de medicaments utilitzats per a la MPOC, en primer lloc els broncodilatadors que serveixen per dilatar les vies aèries i en segon lloc els corticoides inhalats, que disminueixen la inflamació de la via aèria.

S’aconsella la vacunació antigripal anualment i la vacuna pneumocòccica per evitar la infecció per la bactèria anomenada pneumococ. Depenent de l’edat, s’administra una o dues dosis.

També és molt important realitzar activitat física adequada a les característiques de cada persona. Realitzar exercicis respiratoris, tenir bons hàbits alimentaris i conèixer els signes d’alarma (augment de l’ofec, de les mucositats, inflor a les cames, febre) que ens han de fer consultar el metge.

És una malaltia que pot agreujar-se al llarg del temps. Per això, és important que els pacients col·laborin juntament amb el professional sanitari per millorar la seva respiració.

Il·lustracions de l’article: Purificación Capitán Diaz, veïna de Vilanova del Camí

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties, Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.