Recuperem el valor de les emocions

MascaraAnonimus

Foto de Ben Fredericson (xjrlokix) a Flickr -(CC BY-NC 2.0)

Moltes persones (nosaltres, també) aprofitem l’entrada a un nou any per fer una declaració d’intencions, una llista de propòsits saludables, com ara: “deixaré de fumar”, “faré activitat física”, etc.  Des d’aquí us en suggerim un altre, de propòsit, que podria ser el primer: “m’ocuparé de les  emocions”.  

Us heu preguntat mai si les emocions tenen cap efecte sobre la salut? La resposta és que sí, les emocions afecten la nostra salut.  Volem aprofitar per fer-vos arribar una petita mostra de l’interès creixent que desperta en la comunitat sanitària el tema de l’univers emocional en relació amb la salut.

Podeu llegir el que en diu el doctor Jorge Carvajal, professional que dedica gran part del seu temps a la investigació i al desenvolupament de la bioenergètica, en una entrevista a FAROS:

“Nosaltres tenim una xarxa de molècules que tradueixen les emocions en termes químics, físics i fisiològics. Aquesta xarxa de molècules fa que, quan estàs trist, també estiguis trist amb el ronyó, el fetge, el sistema immunològic… i amb totes les cèl·lules del cos. Però quan hi ha alegria, tots aquests elements també s’alegren i s’exalten, i la nostra xarxa química s’harmonitza. És a dir, les emocions tenen un efecte enorme sobre la nostra salut.”

“Els disgustos quotidians ens generen indigestió emocional.”

També hi ha estudis clínics que relacionen la salut amb factors emocionals. Com per exemple, aquest de Vall d’Hebron que relaciona el càncer i l’estat civil en dones.

“es tracta d’un estudi interessant que demostra que, amb independència de l’estadi i el tipus de tumor, una dona casada té un millor pronòstic de la malaltia que una dona no casada. Aquesta influència de l’estat civil en la malaltia, que apunta l’estudi, caldrà objectivar-la i explorar quines són les causes que la provoquen. En qualsevol cas, haurem de tenir en compte que hi podria haver alguna influència de factors emocionals i/o socials en un millor o pitjor pronòstic del càncer de mama.”

Des de l’experiència infermera, Ester Corrales, en una entrevista, ens deia d’una manera molt entenedora:

“Sembla molt teòric (el concepte de salut de l’OMS),  però a l’hora de la veritat allò que ens fa estar sans és gaudir de la vida, gaudir del que ens agrada i del que ens prova.  En molts aspectes: a nivell mental, espiritual, social, cultural, i físic.”

Les institucions sanitàries també parlen de la salut emocional. A Canal Salut, la pàgina  del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, hi trobem la definició següent:

“Una bona salut emocional implica un estat de benestar psicològic en què d’individu se sent bé, pot desenvolupar les seves capacitats, afrontar les situacions quotidianes d’estrès sense enfonsar-se, tenir relacions satisfactòries o treballar de forma eficient. Es relaciona, doncs, amb aspectes com estar motivat i tenir energia, seguretat i autoconfiança, o tranquil·litat i autocontrol, entre d’altres.”

Si les emocions afecten la salut, la bona gestió de les emocions és imprescindible per millorar el benestar (i la salut) a llarg termini; però gestionar les emocions, sobretot si són negatives, no és fàcil i,  a més, el camí és bidireccional. Una malaltia pot modificar les nostres emocions, però al final serem nosaltres qui definirem la nostra relació amb la malaltia.

“Les emocions, tant les que són percebudes com a positives com les negatives, són sentiments humans que apareixen com a resposta natural a diverses situacions. Ocasionalment, algunes emocions negatives poden afectar substancialment la qualitat de vida.” (Canal Càncer)

Així doncs, el propòsit per a 2015 és començar un nou camí en què recuperem el valor de les emocions.

Enllaços: FAROS | Canal Càncer | Dolor i emocions (MedlinePlus) Salut emocional a Canal Salut

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Salut mental i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.