Els beneficis de dormir i descansar

 

bien-dormir-29021La fatiga i l’ansietat són mecanismes naturals de resposta a les preocupacions i a l’estrès físic o emocional i no són preocupants per si mateixes si les persones som capaces de recuperar-nos del cansament mentre dormim.

En aquest sentit, diem que el son hauria de ser reparador i de qualitat. La mala qualitat del son afecta el benestar emocional perquè altera l’estat d’ànim, disminueix la capacitat de concentració i el nivell d’energia.

Per aconseguir aquest objectiu reparador primer convé que coneguem:

 • La capacitat de resistència i els signes propis del cansament de cadascú, per aprendre a reconèixer la necessitat de descans.
 • El nivell d’ansietat que podem gestionar i com fer-ho. Algunes persones podran fer baixar el seu nivell d’ansietat amb tècniques de relaxació, d’altres caminant, escoltant música, fent activitat física…  o modificant, en la mesura que sigui possible, el factor que origina el nerviosisme o el cansament.
 • La quantitat d’hores que necessitem dormir. No totes les persones necessiten les mateixes hores de son perquè aquest sigui reparador. La mitjana està entre les 7/8 hores, però algunes persones en necessiten només cinc, i d’altres –sobretot les més joves- arriben a necessitar-ne onze. El nombre d’hores que dormim no és tan important com la qualitat del son.

Hi ha altres factors importants que afecten la qualitat de son i que es poden modular:

 • L’activitat física. Regular el grau d’activitat física a última hora del dia per no superar el punt d’excitació que no permeti desconnectar física i mentalment.
 • El menjar. Sopar lleuger però suficient, almenys dues hores abans d’anar a dormir, per evitar les digestions difícils i la cremor d’estómac, o la sensació de gana que produiria inquietud.
 • Les begudes excitants. És millor evitar el te, el cafè, el cacau i alguns refrescos a partir de l’hora que sigui crítica per cadascú.
 • Evacuar. Haver evacuat abans d’anar a dormir evitarà la sensació incòmoda de tenir la necessitat d’anar al lavabo.
 • L’horari. Respectar, en la mesura que sigui possible, les necessitats del ritme biològic individual, que regula les hores òptimes per anar a dormir i llevar-se de cadascú. Mantenir la regularitat d’aquest horari durant tots els dies de la setmana també és molt important.
 • L’entorn. Un ambient ventilat al dormitori, amb una temperatura agradable, amb un grau d’humitat que permeti respirar còmodament, sense soroll ni olors, afavoreixen la relaxació.
 • Adoptar una postura corporal correcta i relaxada, que eviti dolors musculars o incomoditats.
 • Com ens sentim. Sentir-se segur i tranquil en un entorn confortable també afavoreix la relaxació. Les persones que pateixen, que estan soles, que tenen pensaments negatius, les persones malaltes, dependents… en fi, les persones amb més preocupacions, poden tenir més dificultats per agafar el son i per dormir bé. Les relacions amb les altres persones i una bona comunicació poden aportar millores, i si cal, els professionals sanitaris poden ajudar.

Si malgrat tots els esforços no aconseguiu dormir bé i tenir la sensació d’haver descansat durant la nit, sobretot si això us passa amb molta freqüència, es prolonga  en el temps, o creieu que no té cap motiu aparent o no us sentiu capaços de superar-ho,  si creieu que us condiciona excessivament la vida, consulteu el metge o metgessa de capçalera. Hi ha medicaments que poden ajudar a conciliar el son, tot i que no són la millor opció, i només s’han de prendre per recomanació del metge o metgessa i durant el mínim de temps possible.

Fonts: Canal Salut |Infermera virtual

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Salut mental i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.