Un consell per a un bon viatge? No us oblideu de la salut internacional!

runningLa Marta Cereceda, metgessa i responsable del Programa de Salut Internacional de l’ICS a la Catalunya Central, us dóna uns bons consells per a la planificació dels viatges.

Viatjar per a molts de nosaltres és un sinònim de vacances. D’unes vacances que comencen a fer-se presents molt abans del dia marcat al full de sol·licitud, sobretot si anem lluny. Passem hores mirant mapes, catàlegs i revistes especialitzades. Parlem amb els companys sobre els seus viatges. Fem cerques a Internet a fòrums de viatgers. Pensem en aquelles guies que vam fullejar i vàrem deixar de banda per a una altra ocasió.

Triada la destinació, llegim què hi veurem, com hi arribarem, per on passejarem, on dormirem, què menjarem, quina moneda farem servir… És a dir, n’estudiem la geografia física, artística, històrica i econòmica. I alguna vegada, ens ve al cap una de les classes de geografia que fèiem a l’escola i, potser, fins i tot reconeixem que van ser assignatures útils! Però perquè la preparació del viatge sigui completa, ens falta encara una geografia: la geografia mèdica.

Sí, les malalties també tenen un mapa i coneixem molt bé les que ens envolten, com coneixem els noms dels rius i les muntanyes de la nostra comarca, del nostre país, del continent. Sabem com prevenir-les, identificar-les, tractar-les i quan hem d’anar a visitar-nos. Però no sempre sabem quines malalties hi ha allà on ens dirigim, ni com les hem de prevenir, identificar i tractar.

Aquesta geografia és la que ensenyem resumida, pràctica i fàcil d’entendre, a les unitats de salut internacional. Expliquem quines malalties diferents de les que coneixem ens podem trobar en el nostre viatge. Com les podem prevenir. Si amb una vacuna, evitant els vectors (mosquits, mosques, paparres…), vigilant la preparació dels aliments, bevent aigua potable… Com les podem reconèixer? Quins símptomes ens han de fer cercar amb urgència un professional de medicina? Què haurem de fer quan tornem a casa? Administrem les vacunes que no tenim en el calendari infantil ni en el dels adults, perquè no es tracta de malalties que es trobin a casa nostra; completem també aquest calendari, si cal, i donem la medicació preventiva en els casos necessaris i també les instruccions per fer un viatge saludable. I tot això de manera personalitzada, perquè les malalties, prou que ho sabem, no afecten tothom de la mateixa manera. Dependrà de la mena de viatge que es faci: destinació, durada, regió que es visita, activitats previstes; i, també, de les característiques de cada persona: malalties de base, tractaments crònics. Per això, la salut internacional és personalitzada. Diem que cada pacient és un món, i cada viatger també.

Un consell per a un bon viatge? No us oblideu de la salut internacional!

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Salut internacional i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.