La saludable nova cultura de l’oli

oil-159855_960_720En els darrers anys diferents fets s’han conjurat a favor de l’oli d’oliva. Arreu dels països mediterranis i, en aquest sentit, Catalunya, no és pas cap excepció, prolifera una nova cultura de l’oli d’oliva extra verge. Tastos a cegues, concursos de varietats, oliveres centenàries i mil·lenàries, plantacions exemplars… A l’estil del procés que revalorització ha viscut el vi, ara ens retrobem davant de la nova cultura de l’oli.

Molts països, on l’oli d’oliva el consideraven un producte aliè, ara l’han integrat a les seva gastronomia. Més enllà de les virtuts organolèptiques, és a dir, l’efecte o impressió al tacte, al gust o a l’olfacte, grups de recerca científica de tot el món fan públic periòdicament els beneficis sobre la salut de les persones, un dels quals és l’efecte antiinflamatori i beneficiós per a diferents perfils de persones que pateixen malalties de caràcter reumàtic. Les propietats analgèsiques i antiinflamatòries han quedat descrites en diferents estudis, un dels quals fets a la Universitat de Sevilla. Més informació: http://ow.ly/Zjpt30165Bm

També Universitats de Granada i  Barcelona han fet recerca sobre els beneficis de l’oli d’oliva sobre el trànsit intestinal o la prevenció de malalties digestives. Fa pocs dies, la de Sevilla, ha publicat els resultats de l’estudi que relaciona la prevenció i tractament del lupus (LES) amb el consum d’oli d’oliva. Més informació a: http://ow.ly/x4rn301Yceh

Els experts sempre recomanen l’oli d’oliva verge extra que és el que s’extreu directament de l’oliva sense cap tipus de tractament. Habitualment, i de forma col·loquial, es parla de la primera premsada.

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Alimentació i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.