En un dels treballs premiats hi ha col·laborat el cap de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central, Josep Vidal
El Congrés de la SEMFYC s’ha dut a terme a Barcelona, del 14 al 16 de novembre
Una quinzena de professionals de l’ICS Catalunya Central han participat en el XLIV Congrés de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC), que ha tingut lloc a Barcelona del 14 al 16 de novembre, amb el lema “Som l’essència, liderem el futur”. La Jornada, d’àmbit estatal, reflexiona sobre el paper de la medicina familiar i comunitària i el posa en valor, i compta amb presentacions i taules rodones sobre casos clínics i estudis de recerca rellevants dins del sector.
Una recerca amb Premi
En un dels estudis guardonats durant el Congrés hi ha participat el cap de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central i metge del CAP Navàs, Josep Vidal, que ha rebut el Premi al millor Estudi d’Investigació. Es tracta del treball “L’impacte d’informar i incentivar econòmicament els indicadors de qualitat assistencial a l’Atenció Primària”. Segons manifesta Vidal: “Aquesta recerca és important per a l’atenció primària, perquè estudia com els indicadors de qualitat assistencial poden influir en la millora dels resultats de salut i la qualitat del servei, alhora que contribueixen a optimitzar els recursos disponibles”.
Presentacions de professionals de l’ICS
Dins del Congrés, diversos professionals han pogut exposar les conclusions dels seus estudis de recerca a través de presentacions orals:
- Josep Vidal també ha presentat el seu estudi sobre l’impacte de la COVID-19 en els indicadors clínics i la mortalitat de pacients amb condicions cròniques, una recerca que va ser presentada recentment a Manresa en el marc de la Nit de la Recerca. L’estudi revisa com la COVID-19 va afectar pacients amb malalties cròniques, com la hipertensió arterial, la diabetis mellitus i la insuficiència cardíaca. Els resultats mostren una reducció en la prevalença registrada d’aquestes condicions durant la pandèmia i un empitjorament general dels indicadors de salut, amb diferències destacades entre homes i dones.
- Robert Panadès, metge de l’Equip d’Atenció Primària Anoia Rural de l’ICS i expert en telemedicina i ètica relacionada amb la intel·ligència artificial (IA), ha format part de la taula rodona sobre IA “Emocional o artificial? L’important és la intel·ligència”
- La terapeuta ocupacional Gemma Riera, de l’Equip d’Atenció Primària Sant Hipòlit de Voltregà, ha exposat el seu estudi sobre la millora de la qualitat de vida de persones grans amb la síndrome del declivi, un treball per definir el rol del terapeuta ocupacional dins de l’atenció primària.
- Laura Camps, cap d’estudis de l’ICS Catalunya Central i metgessa de l’Equip d’Atenció Primària Artés, ha presentat el treball grupal “El repte del pacient hipertens i les seves circumstàncies en un món global”, un estudi realitzat juntament amb el Grup d’Hipertensió de la CAMFiC.
Finalment, el Congrés de la SEMFYC també ha comptat amb presentacions d’estudis en format pòster a càrrec d’Anna Quintana, directora del CAP Igualada Urbà; Laia Cabanas del CAP Tona; Gloria Narcisa Lucero Bonilla, resident del CAP Goretti Badia de Súria; Laia Onieva, Xènia Vilardell, Carolina Caballero i Laura Villalba, del CAP Igualada Urbà; Cristina Bosch i Mireia Cuadrench del CAP Bages; Judit Díaz, resident del CAP d’Artés, entre d’altres. Els seus treballs tracten temes com l’acompanyament dels pacients per part dels professionals de medicina, el control de les bronquitis, la intervenció grupal de pacients fràgils, i altres, relacionats amb la dermatitis, pneumònia, nefrourologia, rinitis, etc.
Les presentacions que han format part del Congrés es poden recuperar aquí: https://semfyc.eventszone.net/semfyc24/online/