El projecte Biblio-CAP de Navarcles compleix un any receptant cultura per al benestar emocional de la ciutadania

El projecte Biblio-CAP -impulsat per la Biblioteca Municipal de Navarcles, que gestiona l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, i el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Navarcles, de l’ICS Catalunya Central- compleix un any. El seu objectiu és receptar cultura als pacients que acudeixen al CAP: d’una banda, per millorar el benestar emocional i promoure l’accés gratuït i personalitzat a la informació, la cultura i el lleure; i, de l’altra, per incentivar la participació activa en l’àmbit cultural, proposant i difonent les activitats, tallers, xerrades i clubs de lectura organitzats per la biblioteca.

Durant aquest any s’han dut a terme diverses activitats amb la finalitat d’assolir aquests objectius. Una d’aquestes activitats ha estat el cicle “Cuidem-nos amb salut”, iniciat amb l’objectiu de sensibilitzar i educar la ciutadania sobre diferents temes relacionats amb la salut i el benestar emocional. En aquestes xerrades – taller hi han participat els nois i noies del casal d’estiu de Navarcles. S’han treballat temàtiques com la gestió emocional i l’autoestima, l’alimentació saludable, l’activitat física, la importància de la higiene bucal i els primers auxilis, amb la participació de cinc professionals del CAP Navarcles: la infermera de pediatria Roser Bru, el psicòleg i referent de benestar emocional i comunitari Iván Sánchez, el fisioterapeuta Magí Soler, la dietista-nutricionista Lídia Copoví i la higienista bucodental Núria Torrescasana.

Xerrada del RBEC Iván Sánchez.

D’altres activitats s’han realitzat dins l’Espai Criança per promoure la lectura i oferir espais de qualitat per a les famílies a través de la lectura i suport variat als pares i mares en temes de criança com és el projecte “Lletra petita”, que té com a objectiu implicar la comunitat que té cura dels infants en la promoció del gust per la lectura des del primer any de vida dels nadons, i potenciar que s’estableixi un vincle afectiu entre adults i petits al voltant del llibre, per millorar la relació entre pares i fills, estimular el plaer d’escoltar, d’imaginar i de crear, potenciar la capacitat d’observació, l’atenció i la concentració, i afavorir l’adquisició del llenguatge.

Des del centre de salut s’incentiva les famílies perquè participin en les activitats de l’Espai Criança, se les informa perquè prenguin consciència de la importància i els beneficis de la lectura en veu alta i també s’ha creat un punt d’extensió de la biblioteca al CAP amb contes per a petits lectors, que busca entretenir els més petits tant a la sala d’espera com dins de la consulta a través de la lectura i allunyant-los de les pantalles.

Iván Sánchez, RBEC, i Roser Bru, infermera de Pediatria de l’EAP Navarcles-Sant Fruitós, amb els expositors de llibres.

A més, amb el suport de la fundació navarclina Fesmana, s’han instal·lat a la sala d’espera del CAP diferents expositors amb llibres i revistes per als adults que esperen el seu torn. Així mateix, s’ofereix un servei especial de préstec domiciliari a la gent amb mobilitat reduïda o altres problemàtiques, des del CAP es fa difusió d’activitats, tallers i clubs que s’organitzen des de la biblioteca per facilitar la relació entre ciutadania, i es treballa conjuntament per reduir el sentiment de solitud no desitjada per exemple en persones grans amb problemes de mobilitat, persones amb malalties cròniques o persones que viuen en llocs apartats i que no poden desplaçar-se a les instal·lacions bibliotecàries.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies, Salut comunitària, Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.