L’ICS a la Catalunya Central col·labora en un projecte per permetre l’ús de la intel·ligència artificial per donar suport personalitzat a persones afectades amb la simptomatologia de la COVID-19 persistent.
La tecnologia digital podria ajudar els professionals d’atenció primària a seguir l’evolució de les persones afectades de COVID-19 persistent. Entre aquestes eines digitals, n’hi ha tres en concret que podrien ajudar-los a comprendre millor les necessitats dels pacients i a oferir-los una atenció més personalitzada: la intel·ligència artificial i l’ús de la psicometria avançada i de dispositius tecnològics (wearables).
El projecte, impulsat per l’empresa americana Adhera Health amb la col·laboració de l’ICS Catalunya Central, l’Hospital Universitari Virgen de Macarena de Sevilla i la Universitat de Sevilla, entre d’altres, permet monitorar pacients amb COVID-19 persistent a través de la informació subministrada per braçalets intel·ligents (wearables) i qüestionaris que els pacients proporcionen telemàticament sobre el seu estat de salut. El giny també dona suport emocional i conductual als pacients, per tal que puguin adquirir pràctiques que els portin a tenir un estil de vida més saludable.
D’aquesta manera, les eines tecnològiques permetran que els professionals sanitaris facin un seguiment dels pacients de forma completa i obtinguin alertes si la situació d’aquests pacients amb COVID-19 persistent empitjora.
El cap de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central, Josep Vidal, adverteix: “Gran part del diagnòstic i el tractament dels símptomes de pacients amb COVID de llarga durada recaurà en l’atenció primària, que és on es té una visió més integral i holística del pacient. Per a poder donar una atenció adequada, és necessari que l’atenció primària compti amb uns sistemes bons per seguir els pacients i els seus símptomes al llarg del temps”.
Està previst que el projecte comenci a implementar-se el mes de setembre als equips del Servei d’Atenció Primària Bages-Berguedà.
L’empresa impulsora, l’americana Adhera Health
L’empresa impulsora és l’americana Adhera Health, ubicada a Palo Alto, Califòrnia. Es tracta d’una empresa de salut digital pionera en l’aplicació Precision Digital Therapeutics i en una solució digital holística per donar suport a persones amb una malaltia crònica o més d’una.
El projecte, cofinançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI) i la Corporació Tecnològica d’Andalusia (CTA), està liderat per Adhera Health i compta amb la col·laboració de l’Hospital Universitari Virgen de Macarena, la Universitat de Sevilla i l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central.