Anna Escalé Besa, metgessa de l’EAP Navàs-Balsareny ens parla sobre l’ús de les plantes medicinals per combatre el refredat.
Arriba l’hivern i amb ell el fred i els refredats. Sol ser habitual l’ús de plantes medicinals per tal de pal·liar-ne alguns símptomes com la tos, els mocs i el mal de coll. Es solen prendre en forma d’infusions i xarops, però, quines són les plantes autòctones amb efectes antitussígens, mucolítics, anticongestius…? I, cal tenir alguna precaució a l’hora de prendre-les?
Doncs bé, si mirem la composició dels xarops que popularment s’utilitzen per la tos, en la majoria d’ells trobarem: pi, heura, malva, malví, saüc, plantatge… I és que la majoria d’aquestes plantes tenen en comú les seves propietats mucolítiques, expectorants, emol·lients (pel seu contingut amb mucílag) i antisèptiques.
Les infusions a l’hivern són un bon aliat, a més en el constipat ens ajuden a augmentar la ingesta de líquids que tan bé va per fluïdificar el moc. Les plantes popularment anomenades anticatarrals o pel constipat són, entre altres: farigola, malva, malví, flor de saüc, regalèssia… De les infusions, és important destacar que no s’haurien de barrejar més de 3-4 plantes per evitar efectes creuats, sobredosificacions o interaccions, és important saber quina part de la planta és la que té propietats terapèutiques perquè és la que s’ha d’utilitzar i la dosis recomanada, per preparar una infusió la planta no s’ha de bullir sinó que s’ha d’afegir a l’aigua bullint però fora del foc per només infusionar-la durant 5-10 minuts i posteriorment filtrar-les per evitar impureses. L’arrel de regalèssia que es sol afegir per donar un bon gust i també per les seves propietats antitussígens, mucolítiques i expectorants està contraindicada en casos de pressió arterial alta. A les infusions hi podem afegir una cullerada de gengibre fresc o bé mel que també és expectorant i antisèptica.
Ah! i no oblidem l’ús popular de la ceba tallada a la tauleta de nit per ajudar-nos a descansar una mica millor aquestes nits de tos.
En general, no s’aconsella l’ús de la majoria d’aquestes plantes durant l’embaràs i la lactància ja que no disposem d’estudis científics que n’avalin el seu ús. Cal ajustar la dosi en infants i en gent gran, i veure si són plantes adequades pel seu ús en la infància. També, cal tenir precaució si es prenen medicaments anticoagulants com el Sintrom, la Warfarina o els nous anticoagulants ja que poden interaccionar en el seu efecte i pel contingut en mucílag d’algunes d’elles (plantatge, malva, malví) cal espaiar la seva presa de la d’altres medicaments ja que podria interferir amb la seva absorció. També és important no barrejar l’ús de xarops de plantes amb altres antitussígens de síntesis ja que es poden potenciar els usos i ser contraproduent.
Davant de dubtes, és important consultar a l’equip d’atenció primària, farmacèutic clínic o a la farmàcia.