L’ICS referma el seu compromís amb la sostenibilitat i la protecció del medi ambient amb una nova política ambiental

El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient, una data establerta per l’Assemblea General de les Nacions Unides per promoure la sensibilització a escala mundial de l’entorn i del medi ambient.

A l’ICS el 100% de l’electricitat que s’utilitza té garantia d’origen renovable, és a dir, el consum elèctric de 4.584 MWh del 2023 als centres d’atenció primària de la Catalunya Central s’ha generat sense utilitzar recursos naturals que s’esgoten. És el 55% del total d’energia consumida als CAP de les comarques centrals durant un any.

El 2024 tots els centres d’atenció primària de l’ICS que tinguin una coberta aprofitable tindran instal·lades plaques solars que abastiran el 40% de tota l’electricitat que necessiten per funcionar. També s’instal·laran plaques a tots els hospitals de l’ICS, que serviran per generar el 7% del seu consum elèctric. Les instal·lacions estaran distribuïdes per tot el territori català, però si estiguessin concentrades en un sol lloc seria una de les plantes fotovoltaiques més grans de Catalunya.

En l’àmbit de la mobilitat sostenible, la flota de vehicles de l’ICS està formada quasi exclusivament per vehicles de motorització sostenible. La flota està integrada per 450 vehicles per a l’atenció domiciliària i altres serveis auxiliars. D’aquests, 172 són vehicles elèctrics, 162 híbrids i 83 funcionen amb gas.  

D’altra banda, 183 centres d’atenció primària –16 de la Catalunya Central– han aconseguit el certificat EMAS de gestió ambiental, segons el Reglament EMAS de la Unió Europea i la Norma internacional ISO 14.001, que permeten a les organitzacions avaluar i millorar el seu comportament ambiental i gestionar els riscos i les oportunitats mediambientals associats difondre aquest compromís entre el seu personal i els seus usuaris, que és una norma internacional que permet demostrar el compromís assumit amb la protecció del medi ambient. Aquest compromís es demostra a través de la gestió dels riscos mediambientals associats a l’activitat del centre.

Però amb la nova Política ambiental, l’ICS vol anar més enllà en el seu compromís d’actuar de forma ambientalment sostenible, amb l’objectiu de mitigar els efectes del canvi climàtic d’acord amb els principis de la salut planetària. L’ICS es compromet a fixar els objectius ambientals integrats en l’estratègia corporativa: reduir la petjada de carboni en tot el cicle de vida de l’activitat assistencial; vetllar per la protecció de l’entorn natural, la conservació de la biodiversitat i la incorporació de la natura com un actiu de salut; promoure la contractació pública verda per incentivar la innovació ambiental dels productes i serveis adquirits, i prevenir la generació de residus i allargar la vida útil dels materials usats, reaprofitant-los com a recursos per impulsar l’economia circular.

Jornada economia circular al sector sanitari

L’aposta per a l’economia circular també ha tingut avui impuls amb la 1a Jornada sobre Economia Circular al Sector Sanitari, organitzada per l’Institut Català de la Salut i el Club EMAS, al Centre Corporatiu. La jornada, que reuneix professionals del sector sanitari, empreses i experts en medi ambient, és un espai per compartir coneixements i experiències sobre la implementació de pràctiques sostenibles i l’economia circular en l’àmbit de la salut.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.