Tots volem tenir una bona salut bucodental! Què hem de fer perquè això sigui possible? Ens ho expliquen des de l’EAP Vilanova del Camí
És fonamental tenir una bona cura de la nostra boca des de ben petits. Per això des de l’aparició de la primera dent temporal ja hem de mantenir una correcta higiene bucal.
Als nadons (0-12 mesos ), mínim un cop al dia, preferiblement a la nit, s’han de netejar les dentetes i la geniva, ja que l’esmalt és encara fràgil i per tant més vulnerable als àcids que els bacteris formen durant el procés de fermentació. Aquesta neteja es pot realitzar amb una gasa humida, fent moviments circulars, molt suaus sobre les seves dentetes, geniva i mucosa oral. També, es pot fer servir un didal de silicona especial per la neteja de les dents del nadó, que el trobarem en qualsevol farmàcia.
A partir de l’any de vida del nadó, ja podem començar a fer servir un raspall de capçal petit i filaments suaus, adequat per la seva edat, humit amb aigua i sense cap tipus de pasta dental. Raspalla les seves dents i les genives amb moviments circulars suaus, sense fer pressió, en direcció de geniva a dent.
A partir dels 2 anys de vida començarem a deixar que el nadó comenci a raspallar-se ell solet, sempre sota la supervisió d’un adult, i acabant aquest raspallat l’adult per assegurar una higiene eficient. Es important que l’hàbit de raspallar-se després de cada àpat principal (esmorzar, dinar, sopar ) s’inculqui des de ben petit.
Començarem a afegir pasta de dents, adequada per l’edat, quan el nadó sigui capaç de no empassar la pasta i escopir.
Podeu consultar aquests vídeos de consell de salut bucal i tècnica de raspallat:
Per prevenir la càries, raspalleu-vos les dents
Com hem de raspallar-nos les dents?
En general, als adults es recomana fer servir un raspall de filaments mitjans, mai durs! Les persones que, sense donar-se compte, fan una força excessiva al raspallar-se o friccionen amb massa velocitat, haurien de fer servir raspalls de filaments suaus per evitar danyar l’esmalt i la geniva. Un raspallat amb massa pressió o excessiva fricció pot danyar la superfície de l’esmalt i provocar una retenció gingival.
Existeixen vàries tècniques de raspallat, la més destacada i recomanada és la tècnica de Bass modificada: consisteix en posar el raspall amb una inclinació de 45º des de la unió de la geniva amb la dent i es realitzen moviments de rotació des de la geniva cap a la vora de la peça.
Per a un correcte raspallat no hem d’oblidar que cada dent té varies cares, adaptar el raspall a la posició i col·locació que tingui cada dent. Per això, recomanem començar des de l’últim queixal de l’arcada superior costat dret. Posar el raspall inclinat a 45º ocupant meitat de la superfície del raspall en la geniva i meitat en la cara exterior de la dent, anar avançant dent per dent, dedicant-li uns 5 segons a cada una d’elles i avançant a la següent, fins a arribar a l’últim queixal del costat esquerra. A continuació, farem el mateix per la cara interna de la dent, des del costat esquerra fins arribar al dret. En la zona dels incisius centrals podem col·locar el raspall en posició vertical per poder accedir amb major facilitat. Per finalitzar, l’arcada superior raspallarem les zones oclusals de la dent, la part amb la que mosseguem. Podem fer moviments circulars sobre la superfície o horitzontals.
Repetirem el mateix procés en l’arcada inferior, tenint en compte que per la part interior tenim la llengua i l’hem de relaxar per poder accedir bé fins al nivell de la geniva.
Al finalitzar, amb el mateix raspall, sense pasta dentífrica, raspallarem la llengua de dins cap en fora, únicament en aquesta direcció per evitar nàusees.
És important raspallar-se després de cada àpat. I sobretot abans d’anar dormir, ja que quan dormim no bevem, no mengem, no parlem i generem menys saliva. Es llavors quan més perill corre la nostra salut bucal.
Recordeu que és important visitar un cop l’any el dentista per fer una revisió i detectar els problemes bucals en el seu estat inicial, així evitarem les possibles complicacions.