El programa vol donar eines per recuperar-se després de l’impacte de la COVID-19 en la salut física i emocional dels professionals
Per tal de recuperar l’impacte en la salut física i emocional dels professionals arran de la COVID-19, l’ICS a la Catalunya Central comença avui una nova edició del curs Equilibra’t durant la pandèmia.
Es tracta d’un programa de recuperació i millora personal que va des de la salut mental (amb el suport d’una professional de l’àrea de la psicologia), fins a la salut corporal (amb l’acompanyament d’una terapeuta psico-corporal). També s’ensenyarà com millorar la salut a través d’una alimentació millor.
Entre els mesos d’abril i maig, i en una primera fase del curs, el programa va dirigit a les professionals del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del Bages, amb l’objectiu final que disposin d’informació per fer una bona recuperació en tots els aspectes de la seva salut després d’aquest any de pandèmia. Per ara, compta amb una quarantena de persones inscrites. En una segona fase, el curs anirà dirigit a altres professionals del sector sanitari.
La pandèmia de la COVID-19 ha estressat el sistema sanitari sobretot a la Catalunya Central on la incidència ha estat, en certs moments de la pandèmia, més alta que a la mitjana de Catalunya. Això ha fet que els professionals sanitaris de l’atenció hospitalària, de l’atenció primària i de tots els equips de suport necessitin rebre formació per tenir eines que els permetin recuperar el benestar físic i mental que ha estat malmès durant aquest període de temps. S’ha demostrat que aquest darrer any ha impactat en la salut física dels professionals amb més cansament i deteriorament físic i també en la salut mental, amb una incidència major de patologies com ara l’angoixa, l’insomni i la depressió.
Recuperart: millorar el benestar emocional a través de la cultura
Una altra proposta per al col·lectiu sanitari també és la que s’ha impulsat amb la col·laboració del Departament de Cultura, el Recuperart, basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora del benestar emocional.
Es tracta d’una iniciativa, pionera a nivell internacional, plantejada tenint en compte les característiques particulars del col·lectiu sanitari pel que fa a l’autopercepció de salut i necessitat d’autocura. Així, el programa busca complementar l’actual oferta de suport psicològic i emocional que ofereix l’ICS mitjançant una activitat de tipus comunitari fora de l’àmbit assistencial formal.
Per participar-hi només cal que els professionals sanitaris s’acreditin mostrant la seva identificació professional a qualsevol dels museus participants, que els oferiran l’entrada gratuïta.