Cuideu la vostra salut: què és la hipertensió arterial?

Amb motiu del Dia Internacional de la Hipertensió Arterial, el CAP Santa Coloma de Queralt ens dona informació i recomanacions per prevenir-la.

Què és la pressió de la sang?

Es determina per la pressió de bombeig del cor als òrgans del cos, semblant a una bomba d’aigua. Els vasos que condueixen la sang tenen diferents pressions, quan les xifres de la tensió arterial són altes s’anomena hipertensió arterial.

Quines xifres es consideren altes?

La pressió de sang alta no és una malaltia, però és un dels factors que fan que tinguem més o menys risc de patir una malaltia del cor i/o de les artèries que condueixen la sang. Si la pressió és molt baixa, podria no arribar suficient sang als òrgans vitals. Si és molt alta, podria haver-hi el risc de rebentar algun vas.

Per consens, les societats mèdiques recomanen que  la pressió màxima o sistòlica sigui inferior a 140mmHg, i la mínima o diastòlicam inferior a 90mmHg.

Afecta molta gent?

A Catalunya, una de cada quatre persones adultes tenen hipertensió arterial i el risc augmenta amb l’edat. Molts dels afectats no ho saben.

Què la causa?

No sabem què fa que tinguem la pressió arterial alta. Però sí coneixem que hi ha factors relacionats, com el sobrepès, el fumar, el menjar molta sal i greixos, el beure alcohol i portar un estil de vida estressant.

Les persones amb colesterol alt, malalties del cor i/o ronyons tenen més risc de tenir hipertensió. El fet de tenir familiars amb aquest problema també augmenta el risc de tenir la pressió alta.

 Com podem saber que tenim la pressió arterial alta?

Si la persona es troba malament, pot tenir: mal de cap, soroll a les oïdes, li pot sortir sang del nas, pot trobar-se molt cansat, tenir dolor al pit o canvis en la visió.

Pot ser que la persona no tingui cap alteració i es detecti de forma casual en una revisió mèdica ordinària: a la feina, per fer esport, a la consulta del metge de família i/o infermeria…

Per valorar les xifres de la pressió de la sang cal anar a un centre d’atenció primària, on un professional les mirarà, en repòs i en silenci, diverses vegades per assegurar les xifres de pressió. El fet que puntualment es detectin xifres altes no determina que sigui hipertens.

No és molt fiable mirar la tensió a casa, ja que els aparells no es calibren i les condicions no sempre són les més adequades.

Què hem de fer si tenim la pressió arterial alta?

El més important és seguir les indicacions personalitzades que ens farà el professional que ens atén.

En general:

  • Disminuir la quantitat de sal afegida en l’alimentació.
  • Perdre una mica de pes, si cal.
  • Fer exercici físic de forma gradual, valorar si cal caminar més cada dia.
  • Reduir el consum diari d’alcohol, si en pren.
  • Evitar fumar i habitar en llocs amb fum.
  • Si ens donen tractament farmacològic, prendre’l al peu de la lletra.

Podem fer alguna cosa per prevenir la pressió alta?

Com que és un factor de risc molt important i afecta molta gent a mesura que es fa gran, tot el que es pugui fer abans que aparegui, serà positiu. Cal portar una vida el més saludable possible i no prendre un consum excessiu de sal per retardar o prevenir la hipertensió arterial.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties, Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.